Vrijwilliger in het zonnetje: Janneke Scholts

Deze maand zetten we Janneke Scholts in het zonnetje. Naast dat zij trotse moeder van drie kinderen en oma is, werkt ze ook als zwemonderwijzeres. Ze vertelt dat water en natuur een grote rol spelen in haar leven. Haar vrije tijd spendeert ze dan ook het liefst kamperend in de natuur of op en onder water: op de Schokker (een erfgoed zeilschip) of als Scuba-duiker.  

Al jaren is ze zich bewust van haar menselijke footprint op aarde: “Mensen zijn, net als al het andere leven op aarde, mede bewoners van deze planeet. Ik vind daarom dat je met respect om moet gaan met alles wat groeit en bloeit. Als we met zijn allen goed voor de aarde zorgen kunnen we hem doorgeven aan alle volgende generaties zodat zij er net zo van kunnen genieten als wij.”

Vanuit deze motivatie is ze dan ook als rivierafvalonderzoeker opgeleid binnen de actie Schone Rivieren. De Actie Schone Rivieren heeft als doel om afvalstromen in Nederlandse rivieren in kaart te brengen, zodat de bron van vervuiling kan worden aangepakt. Samen met ruim 800 andere vrijwilligers zet Janneke zich hiervoor in.

“Wat mij aanspreekt aan de Actie Schone Rivieren is dat ik, doordat ik twee ochtenden per jaar wat tijd investeer, een bijdrage kan leveren aan een oplossing voor het schoonmaken van onze rivieren en binnenwateren.”

En dat de inzet van Janneke en alle anderen hard nodig is blijkt wel uit hetgeen zij en haar goede vriendin Jessica allemaal gevonden hebben aan de waterkant: van plastic doppen en verpakkingen tot resten piepschuim, een honden halsband en stukjes speelgoed. Nadat we het afval geanalyseerd hebben, gooien we het in de prullenbak. Ook verzamelden we tijdens het opruimen granulaat. Dat sturen we op naar het laboratorium voor verder onderzoek. Al met al een waardevolle ochtend dus.

schone rivierenAfbeelding van het gevonden afval langs de waterkant 

Of er nog iets is wat ze aan lezers van onze nieuwsbrief mee wil geven? Zeker! Ze zou het fijn vinden als lezers, net als zij, het afval wat je buiten tegen komt op zou willen ruimen. Zo houden we samen onze prachtige natuur op het land en in het water zo schoon mogelijk. “En iedereen die wil kan zich natuurlijk ook aanmelden bij Schone Rivieren om net als ik afvalonderzoeker te worden!”

Meer weten? Kijk dan op: www.schonerivieren.org

schone rivieren

Jessica & Janneke (rechts) tijdens het opruimen van afval langs de waterkant