NME Zeeland

De Zeeuwse NME-centra werken samen aan allerlei landelijke en provinciale projecten. IVN Zeeland stimuleert de samenwerking tussen de NME-centra, ondersteunt hen bij de uitvoering, verzorgt de gezamenlijke PR en communicatie en vormt de schakel naar het landelijke NME-werkveld.

 

NME-centra in Zeeland

 

 

Groen gelinkt

Groen GelinktGroenGelinkt is een landelijk netwerk waarop alle NME-organisaties hun aanbod op het gebied van natuur, duurzaamheid en educatie toegankelijk maken. Hierdoor is alle informatie overal beschikbaar en gemakkelijk te vinden voor kinderopvang, basisonderwijs en middelbaar onderwijs.

 

Leerkrachten

De eigen leefomgeving als leerplaats

Natuur en natuurbeleving zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De natuur laat kinderen zien met welke andere levende wezens we deze wereld delen, hoe ons voedsel groeit en welke invloed mensen hebben op hun omgeving. Waar kun je dat beter leren dan in de eigen leefomgeving?!

Leren met hart, hoofd en handen! Zo leren kinderen hun omgeving kennen, waarderen en respecteren en bouwen er een band mee op. De kinderen van nu zijn de beslissers van morgen.

Maar hoe ga je als leerkracht met de hele groep op ontdekkingstocht in de schoolomgeving? Roep de hulp van natuurouders in!  Lijkt dat je wat, neem dan contact op met het NME-centrum bij u in de buurt en vraag wat de mogelijkheden zijn.

Het NME-centrum kan ook een veldwerktraining voor leerkrachten verzorgen. Zo kan een leerkracht samen met de natuurouders goed voorbereid met de groep op pad in de eigen leefomgeving.

Verder heeft het NME-centrum tal van leskisten met aanschouwelijke materialen en onderzoeksmaterialen om een wereldoriëntatie- of natuurles tot een beleving te maken, die de leerlingen niet snel vergeten. Het lesmateriaal dat Kijk bij het NME centra naar het aanbod.

Natuurouders

Natuur en natuurbeleving zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De natuur laat kinderen o.a. zien hoe ons voedsel groeit en welke invloed mensen hebben op hun omgeving. Waar kun je dat beter leren dan in de eigen leefomgeving?! Zo leren kinderen hun omgeving te waarderen en respecteren en bouwen er een band mee op.

De huidige jeugd is de beslisser van morgen. Een leerkracht kan daar de hulp van natuurouders goed bij gebruiken!

Natuurouders zijn ouders, grootouders of andere volwassenen die kinderen en leerkrachten assisteren bij het veldwerk in de natuur. Leerlingen leren met al hun zintuigen, niet alleen door te lezen en te luisteren, maar vooral door te voelen, te ruiken, te beleven en te doen.

Leerkrachten kunnen best een paar deskundige handen gebruiken. Iedereen met een beetje vrije tijd tijdens de schooluren kan natuur(groot)ouder worden. Natuurouders kunnen, na een korte training, de leerkracht bijstaan bij het natuuronderwijs. Voorkennis over natuur of milieu is niet nodig, enthousiasme om samen met de kinderen op ontdekkingstocht te gaan in de natuur is voldoende.

Natuuroudercursussen 

De Zeeuwse NME-centra organiseren regelmatig natuuroudercursussen. De opzet van de cursussen is zo, dat er in een ontspannen sfeer wordt gewerkt en dat ideeën en tips worden uitgewisseld. De voorbeelden zijn praktisch en snel toepasbaar. Interesse? Neem dan contact op met het NME-centrum bij jou in de buurt.

Natuuroudernieuwsbrief

IVN Zeeland geeft daarnaast een digitale natuuroudernieuwsbrief voor Zeeland uit en organiseert jaarlijks een Zeeuwse dag Kind en Natuur voor natuurouders, vrijwilligers en professionals rond Kind en natuur.

Klik hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief