Zeeland
Natuur
woensdag21feb2018

Zeeuwse natuurorganisaties bundelen krachten voor mens en natuur

Maandag 26 februari gaf gedeputeerde Carla Schönknecht het startsein voor een uniek samenwerkingsverband: de Zeeuwse Natuur. Natuurorganisaties bundelen hun krachten rond natuureducatie en -beleving. Zo brengen ze de Zeeuwse natuur en het landschap terug in de hoofden, harten en handen van alle Zeeuwen en bezoekers. Samen met leerlingen van Vrije School Zeeland en de partners plantte gedeputeerde Schönknecht diverse fruitbomen, symbool voor een vruchtbaar én gezond samenwerkingsverband. 

Het Zeeuwse landschap is bijzonder. De Zeeuwse natuur doet goed, zowel voor inwoners als toeristen uit binnen- en buitenland. De vrijheid, zeelucht, dynamiek en de ruimte is een bron van ontspanning, beleving én activiteit. Het Zeeuwse Landschap, Terra Maris, IVN Natuureducatie, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Nationaal Park Oosterschelde bundelen daarom hun aanbod aan natuureducatie en -activiteiten.

Beleef, beweeg en leer 

Het samenwerkingsverband Zeeuwse Natuur biedt mensen een breed scala aan natuurbeleving. Het aanbod is gericht op beleven, bewegen en leren in de natuur. Zo wordt de impact van natuureducatie in Zeeland vergroot. De vijf partners scharen zich achter één missie: natuurkennis delen, natuurbeleving bevorderen en actieve maatschappelijke betrokkenheid bij de Zeeuwse natuur stimuleren.

Tekst gaat verder onder foto 

Planten Zeeuwse Natuur

Alle Zeeuwse kinderen naar buiten!

De ambitie van de Zeeuwse Natuur is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de Zeeuwse natuur. Want hoe meer je het belang van de natuur gaat inzien, hoe beter je ervoor gaat zorgen. Kinderen vormen een belangrijke doelgroep van het samenwerkingsverband. Jong geleerd is immers oud gedaan. De natuur is goed voor de gezondheid van kinderen, én zij zijn de natuurbeschermers van de toekomst. Daarom plantte gedeputeerde Schönknecht samen met leerlingen van Vrije School Zeeland een aantal fruitbomen in wijkboomgaard Sprenckweide. Met deze plantactie zijn insecten/bijen een handje geholpen en kunnen de leerlingen van dichtbij observeren hoe fruit van bloesem tot vrucht gevormd wordt.

Buitenlesdag

De leerlingen deden tevens samen met de gedeputeerde en natuurorganisaties een oproep naar alle Zeeuwse leerkrachten om meer buitenlessen te geven. Niet alleen natuurlessen, ook vakken als rekenen en taal kunnen prima buiten gegeven worden. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties, maar het is ook nog eens heel leuk. Leerkrachten worden dan ook opgeroepen om mee te doen aan de Nationale Buitenlesdag op 10 april. Elke Zeeuwse school die meedoet, krijgt van het samenwerkingsverband Zeeuwse Natuur ook zo’n mooie fruitstruik op hun schoolplein.