Zeeland
Gezondheid
dinsdag28mrt2017

Wethouder van der Reest geeft startsein aan vrijwilligers ‘Groene Visite’

Voor ouderen in een verzorgingstehuis is een dagje in de natuur niet meer vanzelfsprekend. Daarom brengt IVN met de natuurkoffer de natuur van buiten naar binnen, het verzorgingstehuis in. Een Zeeuws netwerk van 15 nieuwe vrijwilligers gaat hiermee aan de slag bij verschillende ouderenzorginstellingen. Wethouder van der Reest gaf op 25 maart tijdens een feestelijke kick-off het startsein aan de vrijwilligers van de Groene Visite. 

groene visite Op 25 maart ontvingen vrijwilligers van de Groene Visite een certificaat uit handen van wethouder Andre Van der Reest (Goes), tijdens een feestelijke Kick-off bij Zorggroep Ter Weel in Goes. Wethouder van der Reest gaf aan erg enthousiast te zijn over het concept.  Tijdens de kick-off deelden vrijwilligers verder hun inspiratie, ideeën en ervaringen. Ben haalt bijvoorbeeld zijn inspiratie uit hout en Anneke haakte een egel voor in de Natuurkoffer.

IVN zorgde het afgelopen jaar voor training, ondersteuning en materialen. De ene vrijwilliger komt uit de zorgsector, de ander is al jaren IVN Natuurgids. Tijdens de Groene Visite komen deze twee werelden samen. De vrijwilligers komen uit verschillende hoeken van Zeeland; de Bevelanden, Walcheren en Zeeuws Vlaanderen. Als team kunnen ze daarom ook steun vinden in elkaars kennis en kracht, en op deze manier veel mensen bereiken op Groene Visite.

Groene Visite kick-offUit onderzoek blijkt dat natuur en groen uitnodigen tot activiteit en sociaal contact. Alleen al het kijken naar planten werkt stress verlagend. Dit heeft weer positieve invloed op slapen, eten en toiletgang.  Vrijwilligers van de Groene Visite zien het voor hun ogen gebeuren: bewoners maken contact met elkaar en met de medewerkers en ze vertellen herinneringen – opgeroepen door de Natuurkoffer.

Voor meer informatie, of geïnteresseerde die zich alsnog willen melden als vrijwilliger voor de Groene Visite, neem contact op met Natasha Poposka, IVN Zeeland: n.poposka@ivn.nl

De Groene Visite wordt mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Delta Zeeland Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.