Zeeland
Kind & Natuur
dinsdag26mrt2019

Recordaantal basisscholen in Zeeland doet mee aan de Nationale Buitenlesdag!

2 april is het Nationale Buitenlesdag en 104 scholen in Zeeland doen mee: een record! En dat is goed nieuws, want een uitdagende buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas. Met de Nationale Buitenlesdag willen initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren méér buitenles te geven. Scholen die zich aanmelden ontvangen een digitale buitenlesbundel waarin buitenlesideeën staan voor bijvoorbeeld rekenen, taal en geschiedenis.

Kinderen positief over buitenlessen

Kinderen beoordelen buitenlessen met een 8,8. Dat blijkt uit recent onderzoek van het bureau ResCon dat bijna 400 basisschoolkinderen vroeg naar hun ervaringen. Daaruit blijkt dat kinderen meer plezier in de lessen ervaren en het fijn vinden dat ze meer kunnen bewegen. In de 1-op-1 gesprekken zeggen leerlingen ook de lesstof beter te onthouden, “als ik denk aan die leuke buitenles, denk ik ook gelijk terug aan wat ik allemaal heb geleerd”. Als de kinderen gevraagd wordt hoe vaak ze buiten les willen, zegt de meerderheid één keer per week. Uit onderzoek in 2018 bleek al dat ook leerkrachten enthousiast zijn. Maar liefst 89 procent wil vaker buitenles geven en ruim 90 procent verwacht op lange termijn leeropbrengsten bij de kinderen.

Inspectie van het Onderwijs: ‘Bewegingsonderwijs verslechterd’

Te veel kinderen bewegen veel te weinig en het beweegaanbod is te beperkt. Die harde conclusie valt te lezen in een rapport van de Onderwijsraad. Daarnaast staat in het verslag van De Inspectie van het Onderwijs ‘de Staat van het Onderwijs 2017 dat de prestaties van leerlingen op bewegingsonderwijs, natuur en sociale vaardigheden zijn lager dan jaren geleden. Buitenlessen kunnen bijdragen om dit te verbeteren.

51 procent van de scholen in Zeeland geeft buiten les

In Zeeland zijn er 204 basisscholen. Daarvan doen er 104 mee aan de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 2 april: meer dan de helft van de basisscholen! In 2018 waren dit er nog 89. Scholen kunnen zich nog aanmelden tot 2 april via www.buitenlesdag.nl. De stijging van het aantal deelnemende scholen is een positief signaal dat er ook vanuit scholen in Zeeland meer aandacht is voor les buiten het klaslokaal.

Ambassadeur

Amika Singh is bewegingswetenschapper, verbonden aan het Mulier Instituut, en ambassadeur van de Nationale Buitenlesdag 2019. Volgens haar zijn buitenlessen erg belangrijk. Ook omdat er tegenwoordig veel te doen is over motorische vaardigheden bij kinderen. “Buitenlessen kunnen, natuurlijk afhankelijk van waar en hoe ze worden ingevuld, een extra uitdaging vormen voor kinderen. Klimmend en klauterend in de natuur les krijgen is een mooie manier om met je lichaam van alles te ontdekken”, aldus Singh.