Zeeland
Kind & Natuur
woensdag24aug2016

Onvergetelijke zomer met IVN Scharrelkidsteam

Het werk zit er op voor het IVN Scharrelkidsteam in Zeeland. Het Scharrelkidsteam is deze zomer voor het tweede jaar actief geweest bij het museum voor natuur en landschap Terra Maris in Oostkapelle. Elke dag van de zomervakantie verzorgden de begeleiders natuuractiviteiten voor jonge bezoekers van het museum. Twee meiden van het Scharrelkidsteam waren Maartje de Vries en Hinke Wiersma.

,,Wij zijn begeleiders van de Scharrelkidsclub. Eke dag organiseren we twee natuurgerelateerde activiteiten. Zo laten we kinderen al jong in aanraking komen met de natuur, in de hoop dat ze ontdekken hoe belangrijk de natuur is en wat je er allemaal mee kan doen.

We hebben bijvoorbeeld soep, salade en kruidenthee gemaakt met alleen maar ingrediënten uit de tuin bij het museum. Ook hebben we bomen opgemeten, naar de sapstroom geluisterd en verteld dat bomen de bron zijn van de papierindustrie. We hebben zelfs papier gemaakt van oud en gebruikt papier.“

Schoon Zeeland

De meiden probeerden de kinderen ook bewust te maken van de waarde van een schone provincie. Dat doen ze in het kader van de campagne Schoon Zeeland. Doel van deze campagne is om Zeeland schoon te houden. ,,We ruimen het afval op, recyclen en brengen het belang ervan onder de aandacht.”

Strand

Omdat Terra Maris vlak bij het strand ligt, nemen de Scharrelkidsmeiden de deelnemertjes en hun (groot)ouders ook mee naar het strand. ,,We hebben op een middag schelpen gezocht. In het lab hebben we deze gedetermineerd. En met die schelpen hebben we mooie tasjes versierd en kettingen gemaakt.”

Elke vrijdag was het ‘Blije Bijendag’. Dan stond bijvoorbeeld een bijenspeurtocht of het knutselen van bijentasjes op het programma. Natuurlijk mochten de kinderen ook zelf insecten vangen, die ze in loeppotjes beter konden bekijken en natekenen.

Voor Maartje en Hinke zijn de laatste dagen aangebroken  Zij losten twee weken eerder een van de andere IVN Scharrelkidsteams af. Elk team nam twee weken van de zomervakantie voor zijn rekening. De meiden logeerden tijdens de activiteitenweken in het naastgelegen Stayokay.

Maartje en Hinke kijken terug op leuke, enerverende dagen. ,,Maar het allerleukste was wel dat het niet alleen leuk en leerzaam is voor jong, maar zeker ook voor oud!”