Zeeland
Recreatie
donderdag05jan2017

Ondernemers Schouwen worden Gastheren van het Landschap

Op 24 november jl. ging de tweede cursus gastheerschap Kop van Schouwen & Voordelta van start. Donderdag 19 januari is al weer de afsluitende bijeenkomst. Wethouder Jacqueline van Burg reikt na afloop de certificaten uit. De Kop van Schouwen is daarmee 20 gastheren rijker!

Half november werd de aftrap gegeven voor de nieuwe cursus voor gastheren van de Kop van Schouwen. Horeca- en recreatieondernemers uit de omgeving maakten kennis met elkaar én met de bijzondere natuur in het gebied.

De Kop van Schouwen en de Voordelta maakt onderdeel uit van de Europese netwerk van natuurgebieden, Natura 2000. Wyanda Schop van Rijkswaterstaat Zee en Kust nam de gastheren in spe in de eerste bijeenkomst mee in de beheerplannen van het gebied - gebaseerd op de vogel- en habitatrichtlijnen - en de betekenis hiervan voor natuur en mensen.

Meteen werd duidelijk dat samenwerking tussen IVN, recreatieondernemers, terreinbeheerders en andere natuur- en recreatiegerichte partijen, veel kansen biedt.

Tijdens de volgende cursusdagen kregen ondernemers de kans om op een interactieve manier meer informatie te krijgen over zowel de natuur in hun omgeving, als de cultuurhistorische pareltjes van de streek. Deelnemers kregen de opdracht om samenwerking te zoeken met andere cursusdeelnemers. IVN Zeeland begeleidde ze hierin en hielp de deelnemers om aan de slag te gaan met eigen ideeën voor samenwerking.

De cursus bestond uit in totaal vier middagen op verschillende locaties rondom de Kop van Schouwen. De afsluiting op 19 januari heeft plaats op camping de Brem in Renesse. Na afloop krijgen de gastheren een informatiebord om bij hun bedrijf of organisatie te hangen en worden ze vermeld op www.beleefdedelta.nl. Hierop is goed te zien hoe het netwerk van gastheren van het landschap groeit.