Zeeland
IVN
maandag04dec2017

Inspirerende Winterpicknick voor vrijwilligers

Het is zaterdagochtend 25 november wanneer de eerste gidsen, bestuursleden en oude en nieuwe vrijwilligers van de Zeeuwse afdelingen (De Zeeuwse Delta, Walcheren) aanschuiven bij de winterpicknick bij Speelhof Hoogerzael in Middelburg.
Het onderwerp van deze inspiratiedag: ledenwerving, -binding en –activering.

We zitten in een verwarmde kas, waardoor we volop kunnen genieten van de natuur en van de elementen. De houtkachel loeit, de zon schijnt, en af en toe tikt de regen of hagel op het glas. De stemming zit er gelijk goed in, en iedereen is onder de indruk van dit mooie stukje groen midden in een woonwijk.

Schooltuintjes en natuurspeeltuin 

Speelhof Hoogerzael is een natuurspeelterrein waar natuurlijk spelen en educatie hand in hand gaan. Het terrein is deels ingericht met schooltuintjes, waterspeelgebied en terrein waar kinderen en volwassenen kunnen kennis maken met de natuur om ons heen en kunnen ontdekken wat er in de natuur gebeurt. Het Speelhof is opgericht en wordt onderhouden door een groep enthousiaste buurtbewoners. Een inspirerende locatie!

Tekst gaat verder onder de foto's 

Winterpicknick fotosBeide afdelingen zijn deze ochtend goed vertegenwoordigd. Dit zorgt voor een goede wisselwerking tussen oude vrijwilligers, bestuursleden, gidsen en nieuwe vrijwilligers. Met z’n allen wordt gesproken over de afname van actieve vrijwilligers, een trend die we helaas niet alleen bij IVN terugzien. Maar we zien ook een positieve ontwikkeling: steeds meer mensen willen voor kortere tijd of incidenteel betrokken worden. Hoe kunnen afdelingen daarop inspelen?

Teuni Verploegh, communicatieadviseur in Zeeland en op het Landelijk Bureau van IVN, leidt de dag en geeft actuele voorbeelden van situaties waar IVN-afdelingen in het land vandaag de dag tegen aanlopen, en wat voor oplossingen en ideeën ze hebben bedacht. Wat betekent dit voor de Zeeuwse afdelingen? In kleine groepjes wordt actief nagedacht over hoe we meer mensen kennis kunnen laten maken met het IVN-vrijwilligerswerk. Met de start van een nieuwe Natuurgidsenopleiding op Walcheren in januari bijvoorbeeld!

Tekst gaat verder onder de foto's 

Foto winterpicknickOok vrijwilliger worden van IVN? 

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je misschien vrijwilliger worden voor IVN? Of wil je misschien gewoon wat meer informatie? 
Neem dan zeker een kijkje op de website van de afdeling Zeeuwse Delta of de afdeling Walcheren. Wie weet tot snel bij één van onze activiteiten!