Zeeland
Recreatie
dinsdag03apr2018

Grenspark Groot-Saeftinghe heeft veel moois en lekkers te bieden

De tweede bijeenkomst van de cursus Gastheer van het Landschap Grenspark Groot-Saeftinghe vond plaats op donderdag 29 maart op B&B de Arenberghoeve in Kieldrecht. Tegelijkertijd vroegen we twee ondernemers en een initiatiefnemer van het Grenspark naar de cursus en de toekomst van het gebied.

Langzaam maar zeker komen alle ondernemers aan op de Arenberghoeve. Iedereen raakt al vrij snel aan de praat onder het genot van een lekker bakje koffie of thee met een plakje zelfgemaakte cake. De groep kan het voor een tweede bijeenkomst, dus al goed met elkaar vinden. Alexander, eigenaar van de Arenberghoeve, heet iedereen van harte welkom op zijn akkerbouwbedrijf en de B&B die door zijn vrouw wordt gerund. Hij vertelt onder meer dat hij de vierde generatie is die het bedrijf runt en dat ze toeristen ontvangen maar ook veel werknemers uit het havengebied van Antwerpen. Niet heel gek, want het is een prachtige B&B op een gunstige, maar rustige ligging van het havengebied.

Alexander Carpentier over de cursus Gastheerschap 

“Ik ben geïnteresseerd in heel het concept van het gastheerschap door het toerismeluik dat bij ons plaatsvindt op de B&B. Om de mensen een verhaal te kunnen brengen. Maar ook is het een luik om naar de toekomst te kijken, omdat we toch in een bedreigde zone zaten en dit al enige generaties speelt. In zekere zin zijn alle omstandigheden in het gebied een bedreiging, maar het kan ook zeker een toekomstperspectief bieden. Ik denk dat er daarom binnen de groep voor iedereen individueel verschillende verwachtingen liggen, afhankelijk van het soort onderneming dat iemand heeft. Sommigen zijn daarin heel objectief, het is mooi meegenomen om het verhaal te brengen binnen het Grenspark. Maar ik zie hetals ondernemer juist ook als een optie om zoveel mogelijk kansen eruit te halen en die te benutten. En welke toekomstplannen er ook zijn, er dienen zich sowieso verschillende positieve mogelijkheden aan.”

[Tekst gaat verder onder foto] 

Alexander verteltNa het welkom wordt het programma van de middag toegelicht, waarna elke ondernemer het woord krijgt om de ‘opdracht’ van vorige week te presenteren. Iedereen heeft de opdracht gekregen om na te denken over een streekproduct of een voor hem of haar uniek plekje in de streek. Het duurde dan ook niet lang voordat iedere ondernemer vol enthousiasme begint te vertellen over de mooiste plekjes en de lekkerste streekproducten. Met name dat laatste zorgde voor verschillende presentaties vol lekkers, van een ‘prosperke’ (prosper, streekbier) tot zelfgemaakte confituur van fruit en van stoofperen tot ijs en bruine bonen uit de streek. Ondanks al het lekkers komen ook veel mensen naar de streek voor de stilte en rust die het gebied kenmerkt. Dit blijkt wel uit de presentatie van Gina Poppe,  eigenaresse van café 'Het Verdronken Land'.  Zo vertelt ze: “Van de week zaten er nog mensen bij mij in het café en die zeiden dan ook dat het hier speciaal was. En als je dan vraagt waarom het speciaal is? Dan zeggen ze: Er is hier niks! En dat maakt Emmadorp nu zo speciaal.”

Gina Poppe over haar deelname aan de cursus

“Horeca zit in mijn bloed en ik vind het dan ook heel leuk om een cafeetje te hebben hier. Mijn hart en ziel zit er dan ook echt in en ik ontvang iedereen dan ook met veel plezier. Ik doe mee met de cursus omdat ik ook wel eens toeristen als klanten heb en als ze dan vragen hebben dan wil je ze wel graag goed te woord kunnen staan en een uitleg kunnen geven. Ik vind de komst van het Grenspark wel spannend, want de Hedwigepolder die gaat weg en dat vind ik wel emotioneel. Er komt straks toch een ander soort natuur voor terug. Ik vind het dan ook belangrijk om dan aan mensen te kunnen vertellen hoe het dan is, maar ook hoe het was. Ik houd van de geschiedenis van hoe het was. En dat past ook bij mijn café, omdat dat ook een beetje laat zien hoe het vroeger was.”

[Tekst gaat verder onder foto] 

Gina Poppe verteltDe presentaties laten zien hoe veelzijdig het gebied is en dat er genoeg is te beleven. Dit komt ook naar voren in de presentatie van Pieter Jan Meire en Richard Rozemeijer de trekkers van het Grenspark Groot-Saeftinghe, en de initiatiefnemers voor de cursus Gastheer van het Landschap in het gebied. Ze vertellen meer over de plannen voor de toekomst van het grensgebied en laten zien hoe het grenspark er uiteindelijk uit komt te zien. Een ingrijpende verandering die uiteindelijk in 2022 klaar moet zijn. De veranderingen moeten er onder meer voor zorgen dat er een groter getijdenlandschap ontstaat met meer ruimte voor het water, en een grotere diversiteit aan natuur. Met als doel te zorgen voor meer toeristen die het gebied weten te vinden en net zo weten te waarderen als de ondernemers dit nu al doen.

Pieter Jan Meire vertelt over het Grenspark en welke rol de cursus Gastheer van het Landschap hierin speelt

“Het Grenspark is eigenlijk een driejarig project waar wij als EGTS en Provincie Zeeland een grensoverschrijdend samenwerkingsverband hebben met de gemeente Hulst, Sint-Gillis-Waas-Stekene en Beveren samen met de Provincie Oost-Vlaanderen. Voor dit gebied is er heel lang top-down beslist en nu willen we eigenlijk samen met de streek en de Streekholders het Grenspark opbouwen. De cursus gastheerschap speelt daarin een belangrijke rol, omdat het de Gastheren zijn die de mensen ontvangen. Zij zijn als het ware de ambassadeurs van het gebied en zijn daardoor een belangrijk aanspreekpunt. Ze moeten dan ook de verhalen weten, de leuke plekken kennen, weten waar je lekker kunt eten en meer over de geschiedenis kunnen vertellen. Als ik kijk naar de tweede bijeenkomst vandaag dan is het opvallend dat er al een grotere coherentie is en de uitwisseling onderling zo goed gaat. Het blijft wel een werkpunt om tussen de Nederlanders en Vlamingen goede banden te smeden, maar dat zal in de toekomst zeker nog beter verlopen. Enerzijds denk ik dat dat gebeurt tijdens de cursus en anderzijds met de terugkom momenten om het netwerk te bewerkstelligen. Samen met de Gastheren bouwen we uiteindelijk aan een mooi Grenspark Groot-Saeftinghe.”

[Tekst gaat verder onder foto] 

Pieter Jan verteltNa de presentaties was het tijd voor een pauze waarbij een groot deel van de streekproducten geproefd kon worden. Het programma werd daarna buiten voortgezet. Hier werd door Lauran Vanden Abeele (Agentschap Natuur & Bos), meer verteld over het landschap op punten die het gebied kenmerken. Het gaat dan onder meer om dijken die straks worden verlegd en delen van het gebied die onder water komen te staan.  

Sfeerimpressie dag