Zeeland
Kind & Natuur
dinsdag12nov2019

Eerste Voedselbosje op Zeeuws schoolplein

Spelenderwijs leren waar voedsel vandaan komt in het voedselbos midden op het schoolplein. Samen met IVN Natuureducatie planten leerlingen van kindcentrum Nobelhorst in Hulst vrijdag 15 november het eerste Voedselbosje van Zeeland op hun schoolplein. Alle 23 soorten bomen, struiken en kruiden in het Voedselbosje van 30m2 zijn deels of helemaal eetbaar.

Met het Voedselbosje op het schoolplein wil IVN een leerzame brug slaan tussen een eigentijdse educatieve variant voor het zelf voedselkweken op school aan de ene kant en de transitie die in de landbouw gaande is aan de andere kant. Het Voedselbosje als aanvulling op de moestuintjes én als alternatief voor monocultuur in landbouw.

Bij het zoeken naar de Zeeuwse pilotlocatie meldden zich 35 basisscholen die het Voedselbosje een plek wilden bieden om wortel te schieten. Uit deze inzendingen is de Nobelhorst geselecteerd. IVN-projectleider Vincent van der Veen legt uit waarom: “We zijn nogal overvallen door het enthousiasme van scholen in Zeeland om het Voedselbosje een plek te bieden op hun schoolplein. Dankzij steun van de Provincie Zeeland en Jong Leren Eten kunnen we nu de eerste pilot uitvoeren in Hulst. Deze plek is vooral interessant omdat het dicht bij een van de eerste voedselbossen van Zeeland ligt. Ik hoop dat we in 2020 de pilot  kunnen uitbreiden naar meer locaties in Zeeland. In ieder geval is er genoeg interesse vanuit het onderwijs om hiermee aan de slag te gaan!”

Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein

Dertig vierkante meter aan stoeptegels maakt in Hulst plaats voor het Voedselbosje. Het bosje bevat straks 23 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden. Van Franse uiensoepboom tot framboos en van citroenmelisse tot cola-kruid: alles is deels of helemaal eetbaar. Kinderen krijgen straks kook- en natuurlessen in het Voedselbosje op het schoolplein. Een inspirerende plek om met elkaar van dichtbij te ontdekken hoe ons voedsel groeit en wat daar voor nodig is.