Zeeland
Jongeren
maandag30sep2019

Eerste editie ‘Expeditie Oosterschelde’ een succes!

Op 11 september 2019 organiseerde IVN Natuureducatie de eerste editie van ‘Expeditie Oosterschelde’. Zeeuwse jongeren ontdekten, proefden en beleefden tijdens deze dag samen de Oosterschelde. Aan het eind van de dag gingen zij naar huis met een onvergetelijke natuurervaring op zak.

Een kleine groep leerlingen van het Luzac college uit Goes trapte de dag af. Niet veel later sloot Praktijkschool Hulst aan met 21 leerlingen. Als eerste hoorde zij prachtige verhalen over echte Zeeuwse zilte zaligheden en werd er daadwerkelijk geproefd wat het Nationaal Park te bieden heeft. Daarna was het tijd om de wetsuits aan te trekken en het water van dichtbij te ontdekken. Onder begeleiding van ervaren instructeurs trokken de jongeren er op uit in een kano en gingen daarna op zoek naar heuse bodemschatten door snorkelend de Oosterschelde te ontdekken.

Expeditie Oosterschelde

Zeeuwse zilte zaligheden

Ervaren natuurgids Sjak de Kock vertelde de jongeren vol enthousiasme over echte Zeeuwse zilte zaligheden, zoals ‘kreukels’ (alikruiken), mosselen en zeewier. Zo werd al snel duidelijk dat eb en vloed nog altijd vrij spel hebben en dat er daardoor een enorme rijkdom aan planten en (schelp)dieren leven in de Oosterschelde. De leerlingen mochten uiteraard mee naar de waterlijn, waar iedereen een handje vok kreukels mocht rapen. Deze kleine, zwart-grijze schelpdieren zijn een ware lekkernij en worden in Zeeuwse Paastraditie met krentenbrood gegeten. Dat was proeven geblazen! 

Sjak kookte de kreukels en voegde er nog wat zelf meegebrachte mosselen aan toe. Hoewel er bij sommige leerlingen in eerste instantie wat terughoudendheid was, overwon de nieuwsgierigheid en proefde bijna iedereen de echt Zeeuwse zaligheid.

Peddelen in een Canadese kano

Na de proeverij was het tijd om de Oosterschelde van nog dichterbij te ontdekken. De kleding werd ingewisseld voor een wetsuit en de snorkelspullen lagen klaar. Onder begeleiding van de instructeurs van Oesterdam events gingen de leerlingen in groepjes van 3 of 4 het water op in Canadese kano’s. Het waaide stevig, dus het was wel hard werken!

Expeditie Oosterschelde kano

De Oosterschelde van heel dichtbij bekijken

Eindstation van de peddeltocht was de boot van Duikcentrum De Witte Boulevard. Hier wachtte twee ervaren duikinstructeurs de leerlingen op en rustten de leerlingen uit met snorkel, duikbril en duikvinnen. Na een korte instructie was het tijd om het water in te gaan, om onder begeleiding Zeeuwse mosselen te bekijken. De mosselen worden hier hangend gekweekt (hangcultuur) en groeien dicht op het oppervlak. Perfect dus om snorkelend op ontdekking te gaan!

Opwarmen & afsluiten

Na de ontdekking waren de leerlingen én hun juffen zichtbaar vermoeid, maar nog steeds even enthousiast. Na het snorkelen werden de natte wetsuits weer ingewisseld voor de droge kleding en sloten we de dag voldaan af. Het grauwe weer leek hen weinig te doen, al werd de warme thee achteraf wel gretig ontvangen. Eenmaal opgewarmd was het alweer tijd om de dag af te sluiten. We kijken terug op een mooie dag vol natuurbeleving, dit smaakt absoluut naar meer!