Zeeland
Recreatie
maandag04jan2021

Dijkhuisje Wissenkerke in een nieuw jasje

Op de Oosterscheldedijk bij Wissenkerke op Noord-Beveland staat een prachtig karakteristiek ‘huisje’. Op deze plek stond in de 19e eeuw het woon-, en werkhuis van de dijkgraaf van de Vlietepolder. De dijkgraaf was in feite verantwoordelijk voor de veiligheid van de dijk en het achterland. Wonen op de dijk bood de dijkgraaf in meerdere opzichten voordelen: hij kon er genieten van het prachtige uitzicht en werken vanuit zijn eigen huis. Vanuit dit punt stuurde hij namelijk mensen aan die moesten zorgen voor het onderhoud van de dijk. Echter, omstreeks 1890 vond een dijkval plaats waardoor het huis van de dijkgraaf is ingestort.

Bij het restaureren van de dijk had de dijkwachter de wens om ook het woonhuis terug op de dijk te bouwen. Dit is echter nooit gelukt, het was namelijk te onveilig. Na lang overleg werd in 1925 in plaats van een woonhuis een kantoor voor de dijkwachter op de dijk gebouwd. Inmiddels is het huisje niet meer weg te denken op deze bijzondere plek. Tevens is dit het enige dijkhuisje dat je nog in Zeeland kunt vinden.

 

Vooraanzicht dijkhuisje Wissenkerke

Sinds een aantal jaar heeft Nationaal Park Oosterschelde in samenspraak met de eigenaar van het gebouw, Waterschap Scheldestromen, het huisje ingericht als informatiepunt van het Nationaal Park Oosterschelde. Zo’n 50 dagen per jaar, met name in de schoolvakanties, bemensen vrijwilligers van het Nationaal Park Oosterschelde het huisje en staan ze toeristen en passanten enthousiast te woord. Ook helpen ze geïnteresseerden graag op weg met een unieke Oosterscheldebeleving. Met de aanleg van de ‘Sieme Kramer getijdenpoel’ op deze locatie is ook het onderwaterleven hier voortaan laagdrempelig te beleven.

Doordat het huisje op een dynamische plek ligt, krijgt het vaak de volle laag van alle natuurlijke elementen. Daarom was het toe aan een flinke opknapbeurt. Begin 2020 is in opdracht van, en in samenwerking met, Waterschap Scheldestromen de buitenzijde van het huisje opgeknapt. Met behoud van de karakteristieke elementen kunnen we hopelijk weer vele jaren vooruit op deze prachtige plek.