Zeeland
IVN
donderdag23mrt2017

Bram fietst door Zeeland voor IVN Scharrelkidsfonds

Bram Witvliet uit Nijmegen fietst elk jaar kris kras door een Nederlandse provincie. Hij fotografeert er de plaatsnaambordjes van alle dorpen en steden in de provincie, als bewijs dat hij er is geweest. Komend weekend is Zeeland aan de beurt.

Het project Bram Fietst bestaat al sinds 2007. Zeeland is de tiende provincie die Bram Witvliet (25) doorkruist. Eerdere jaren was hij achtereenvolgens in Noord-Brabant, Limburg, Flevoland, Gelderland, Groningen, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland en Friesland. Friesland was met 417 plaatsen tot nu toe de grootste onderneming.

Bram omschrijft zijn fietstochten als ‘een uit de hand gefietste hobby’. ‘’Ik ben absoluut geen wielrenner, het belangrijkste is om lekker buiten te zijn, van de natuur te genieten en het gevarieerde Nederlandse landschap te beleven. En om, als er eens iemand meefietst, een gezellige tijd te hebben. Anderzijds wil ik met Bram Fietst ook een boodschap uitdragen: fietsen is goed voor lichaam en geest, het is het perfecte vervoersmiddel en hét alternatief voor de vervuilende en luie auto.’’ Hij hoopt met zijn project anderen te stimuleren om ook wat vaker de fiets te pakken.

Bram probeert tijdens zijn fietstochten zoveel mogelijk geld op te halen voor een provinciale organisatie die deze boodschap ondersteunt. Voor Zeeland is de keuze gevallen op het IVN Scharrelkids Fonds omdat IVN, natuurbeleving en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.

De lijst in Zeeland bestaat uit 167 plaatsen. Bram pretendeert niet volledig te zijn; de vele buurtschappen en gehuchten (ook met blauw plaatsnaambord) worden onderweg alleen toegevoegd als ze ‘een leuke of ludieke naam hebben’.

Bram heeft begin maart al een deel van De Bevelanden bezocht, in totaal 16 plaatsen in 83 kilometer. Zaterdag 25 maart gaat hij bij goed weer, via Tholen en de Zeelandbrug naar Schouwen-Duiveland. Hij begint zijn fietstochten, telkens in Bergen op Zoom, Middelburg en Antwerpen. 

Sinds de start heeft Bram er bijna 100.000 kilometer op zitten. ’’Nog iets minder dan vierduizend kilometer en dan is het feest.’’

Verslagen van de gefietste routes en foto’s van de bezochte plaatsen staan op zijn website www.bramfietst.nl en Facebook. Op de website is ook meer informatie over de sponsoractie te vinden.

Bram Fietst