Zeeland
Gezondheid
woensdag14sep2016

Biowalking aan de Oosterschelde

Vroeg in de ochtend van 7 september waren vele vrijwilligers bezig met de voorbereiding van Biowalking aan de Oosterschelde. IVN, Nationaal Park Oosterschelde, Natuurmonumenten en Stichting Zonnebloem hadden deze dag een gezamenlijk doel: meer dan 70 mensen met een beperking de natuur te laten beleven. Het wordt steeds meer bekend hoe belangrijk de natuur is voor onze gezondheid, en toch heeft niet iedereen makkelijk toegang. Een belangrijk aspect is vervoer, wat voor deze dag gratis beschikbaar werd gesteld voor groepen en individuen die dit normaal niet zouden kunnen betalen. Gelukkig maar, want een dagje in de natuur is juist voor deze groep vaak onbetaalbaar.

Rien Pronk van IVN hielp mee met de organisatie van de Biowalk en zit zelf in een rolstoel. Hij is ook natuurgids. “Mensen die in een rolstoel of scootmobiel zitten of niet goed kunnen lopen kunnen niet zo vaak de natuur in. Dat terwijl het goed is voor je geest, je er blij van wordt, je energie krijgt en je sneller de pijn en andere zorgen vergeet.

Natuurbeleving met alle zintuigen

Onder een strak blauwe lucht met stralende zon, maakten verschillende groepen een korte of lange tocht samen met een natuurgids. Een van de groepen die op pad gingen was de groep van het Gors, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. We liepen over het schelpenpad, en maakten veel geluid over de gebroken schelpjes. Sommigen luisterden naar het verhaal van de gids, maar anderen vonden de omgeving veel te mooi om hun aandacht erbij te houden. De communicatie verliep nu eens via gebarentaal, dan weer via enthousiaste kreten.

Af en toe trok een van de deelnemers anderen mee, om te kijken naar een uitgegraven holletje in de grond, of de gebroken schelpen op het schelpenpad, of juist dat ene schelpje die alle wandelschoenen had overleefd. Deze werd met veel aandacht bekeken, gevoeld en bewonderd. Mooi dat de deelnemers hun volle aandacht kon geven aan de natuur, en ook de kleinte details in zich op konden nemen. De gids stopt bij een naaldboom, waar de groep aan moet voelen. De boom prikkelt en plakt: er wordt flink gelachen. De wandeling eindigt met een proeverij van diverse lekkernijen van Zeeuwse bodem.

Biowalking Oosterschelde Rien Pronk

Over Biowalking

IVN Biowalking is het maken van een wandeling in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking, onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een medisch deskundige. Deze Biowalk vond plaats in het kader van de Oosterscheldeweek. Uit de vele aanmeldingen en het succes van de Biowalk blijkt dat de behoefte aan zulke activiteiten groot is. IVN wil zich er hard voor maken dat Biowalking in de toekomst een terugkerend element wordt tijdens de Oosterscheldeweek.

Natuur & Gezondheid

De natuur maakt gezond en gelukkig, daarom richt IVN zich met Natuur & Gezondheid op het verkleinen van de afstand tussen mens en natuur, voor zowel jong als oud. Onder andere door het faciliteren van Biowalks, maar ook met het project Grijs, Groen & Gelukkig waarmee ouderen door middel van groene zorgcentra en meer groene dagbestedingsactiviteiten een gelukkige oude dag wordt bezorgd. Wil je weten wat IVN nog meer doet op het gebied van natuur en gezondheid? Kijk dan op www.ivn.nl/natuurengezondheid.

Biowalking Oosterschelde