Zeeland
Kind & Natuur
vrijdag21apr2017

Achttien nieuwe natuurouders op Tholen

Maar liefst achttien (groot)ouders namen deel aan de cursus natuurouders die IVN Zeeland gaf in opdracht van de gemeente Tholen. Wethouder Kees van Dis van de gemeente Tholen deelde op 18 april jl. de deelnamecertificaten uit.

Hij riep de kersverse natuurouders op om zich bij de leerkrachten te melden om natuurlessen te geven. ‘Want,’ zo meldde hij, ‘leerkrachten hebben enorm veel andere verplichtingen en komen te weinig aan dit soort belangrijke taken toe’.
In drie dagdelen leerden de ouders en grootouders alles wat ze weten moeten om praktisch natuuronderwijs op scholen te kunnen geven. De laatste dag werd afgesloten aan het strandje van de Pluimpot waar de cursisten aan de slag gingen met het nieuwe lesmateriaal ‘Scharrelkids aan de Oosterschelde’ van IVN Zeeland.

In totaal kent de gemeente Tholen nu 11 scholen met natuurouders. Het afgelopen jaar leenden van de 21 basisscholen 15 scholen allerlei materialen om kinderen natuurgerichte lessen te kunnen geven.

Effect van natuur

Groen heeft positieve effecten op de ontwikkeling van het kinderbrein. Spelen in de natuur maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder én fitter. Kortom, buiten zijn is belangrijk. Maar buiten zijn tijdens schooltijden is niet meer vanzelfsprekend. Natuurouders herkennen dit en willen graag een steentje bijdragen aan natuurbeleving op school, en daarbij hun eigen kennis verbeteren. Ze zijn nog eens extra gemotiveerd, omdat ze zelf goede herinneringen bewaren aan hun eigen buitentijd vroeger.Natuurouders Tholen maken natuurschilderij

IVN Natuuroudercursus

Tijdens de IVN Natuuroudercursus van 3 dagdelen, die van start ging op 28 maart, kregen de deelnemers meer inzicht in de omgang met een groepje kinderen en in de vraag hoe kinderen leren. Aan bod kwamen o.m. de onderwerpen; hoe je kinderen kunt boeien in de natuur, welke vragen je stelt en hoe je de aandacht van kinderen krijgt. Deelnemers leerden welke materialen ze kunnen gebruiken om de natuur in de omgeving nog beter te bekijken, te beleven en te kennen.Natuurouders Tholen krijgen certificaat