Zeeland
Kind & Natuur
Vanaf
woensdag18dec201910:00

Word bijengastdocent!

Vind jij (wilde) bijen ook zo belangrijk, leuk of interessant? En zou je jouw kennis of passie voor bijen graag willen overdragen aan kinderen? Volg dan de cursus bijengastdocent! De cursus bijengastdocent is inwoners van de provincie Zeeland. 

De wilde bij heeft het moeilijk. Meer dan de helft van de 358 soorten in Nederland is bedreigd. IVN Natuureducatie vindt het belangrijk om het verhaal van de bij ook aan kinderen te vertellen, zij zijn immers de beschermers van de toekomst. Daarom organiseert IVN een cursus Bijengastdocent op 18 december en 8 januari bij Terra Maris. Als Bijengastdocent word je opgeleid om gastlessen in het basisonderwijs te geven over bijen. Je leert kinderen hoe belangrijk en leuk bijen zijn, en wat leerlingen kunnen doen om bijen te helpen.

Aanmelden

Anouk Otto, IVN Natuureducatie: ‘We willen kinderen leren dat ze niet bang hoeven te zijn voor bijen. Bijen zijn hele nuttige beestjes, ze zorgen voor de bestuiving van onze gewassen. Zonder bijen geen appel op de fruitschaal!’

Cursus Bijengastdocent

De cursus voor Bijengastdocent duurt twee middagen. In het eerste deel van de cursus leren deelnemers alles over de (wilde) bij. Tijdens de tweede dag staat het lesgeven zelf centraal en krijgen cursisten handvatten om didactisch aan de slag te gaan in de klas. Beide cursusdelen duren twee uur. Iedereen met interesse in bijen en die zijn/haar passie graag met anderen wilt delen is welkom, er is geen voorkennis vereist.

Alle bijtjes helpen

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Door gebrek aan voedsel en nestgelegenheid heeft de wilde bij het moeilijk. Een steentje bijdragen kan op verschillende manieren: door les te geven over bijen, anderen te stimuleren het schoolplein of de tuin bijvriendelijker te maken, of bij te dragen aan onderzoek naar wilde bijen bijvoorbeeld.

Praktische informatie

  • Datum: 18 december en 8 januari
  • Tijd: 14.00 - 16.00 uur
  • Waar: Scharrellab Terra Maris. Belangrijk: Navigeer niet naar het adres van Terra Maris, maar gebruik de GPS coördinaten 51.56863, 3.52393. Bezoekers van het museum moeten de auto parkeren op de openbare parkeerplaats Westhove (Domburgseweg 59, 4356 NA Oostkapelle), aan de Domburgse weg (N287) tussen Oostkapelle en Domburg, ter hoogte van de rotonde bij kasteel Westhove (Stayokay Hostel Domburg). In de maanden november t/m maart is het parkeren gratis, de overige maanden moet er betaald worden. Op de parkeerplaats zijn een aantal plaatsen gereserveerd voor invaliden. Vanaf de parkeerplaats loopt u langs een wandelpad naar ons museum (ongeveer 800 meter).  Let op!! Als u parkeert op de parkeerplaats naast het museum riskeert u een boete van Staatsbosbeheer.
  • Voor wie? Inwoners van de provincie Zeeland met interesse in bijen en die hun passie voor bijen graag met anderen willen delen
  • Kosten: Gratis

De cursus bijengastdocent wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Zeeland en de Zeeuwse Natuur.

Algemene informatie

woensdag 18 december 2019 - 14:00 tot woensdag 8 januari 2020 - 16:00
Locatie: 
Scharrellab Terra Maris
duinvlietweg 6
Oostkapelle
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image