Utrecht
Natuur in de Buurt
donderdag04apr2019

Utrecht verwelkomt haar derde Tiny Forest

De stad Utrecht is weer een Tiny Forest rijker! Afgelopen dinsdag 2 april plantten de kinderen van BSO Ludens bijna 600 jonge boompjes. Ze kregen hierbij hulp van buurtbewoners, Stichting The Tree Party, Hoek Hoveniers, Gemeente Utrecht, Utrecht Natuurlijk en IVN. Op 3 april was het openingsfeest, waarbij Wethouder Lot van Hooijdonk samen met kinderen en buurtbewoners de laatste boompjes plantte en het informatiebord onthulde.

Allemaal een eigen boompje

Het was een flinke klus, maar de kinderen en buurtbewoners waren enorm enthousiast zodra de eerste boompjes de grond in gingen. Iedereen adopteerde met een mooi houten naamkaartje zijn of haar eigen boom. Deze zijn gemakkelijk weer op te zoeken en zo kan iedereen volgen hoe de boom de komende jaren groeit. De kinderen plantten wel 30 verschillende inheemse bomen en struiken, bijvoorbeeld een ratelpopulier, boswilg, aalbes, hulst. De komende jaren zullen de kinderen van BSO Ludens als echte Tiny Forest Rangers voor het bos zorgen.

“Ik hoop dat dit nieuwe minibos de kinderen, buurtbewoners èn de lokale biodiversiteit heel veel moois brengt!” – Lot van Hooijdonk, Wethouder Gemeente Utrecht

Gezocht: Nog drie locaties voor Utrechtse Tiny Forests

De gemeente Utrecht wil meer groen in de wijken, dicht bij de mensen. Daarom is Utrecht vorig jaar Tiny Forest Partnergemeente geworden. Het Tiny Forest in het Baden-Powellpark in Hoograven is de eerste in een reeks van vier. In de komende twee jaar worden er nog eens drie Tiny Forests aangelegd in Utrecht. Hiervoor zijn IVN Natuureducatie en Gemeente Utrecht op zoek naar initiatiefnemers en scholen die in hun eigen wijk deze minibossen willen realiseren. Wil jij een Tiny Forest aanleggen bij jou in de buurt? Dien je plan in via www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer-worden

Iedere buurt zijn eigen bos

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om juist dit te bereiken. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

Dit project is mede te danken aan een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het Tiny Forest Eigenwijze Artan is daarnaast mogelijk gemaakt door Stichting The Tree Party, Gemeente Utrecht, Ludens, Utrecht Natuurlijk, Hoek Hoveniers en Queridon.