Utrecht
Bomen & Struiken
maandag30nov2020

Tweede Tiny Forest in De Ronde Venen geplant

Op donderdag 26 november hebben zo'n 85 kinderen van basisschool de Fontein en van BSO ‘t Vlot een nieuw Tiny Forest in Mijdrecht geplant. Dit nieuwe stukje natuur bevindt zich naast de BSO aan de Johan van Renessestraat. Dit Tiny Forest is één van de drie minibossen in gemeente De Ronde Venen en de eerste in Mijdrecht. Basisschool de Fontein en BSO ‘t Vlot adopteren het Tiny Forest en gaan het gebruiken tijdens lessen en activiteiten. Met dit nieuwe Tiny Forest kunnen ook buurtbewoners genieten van nog meer natuur in de wijk.

De plantdag startte met het onthullen van de naam van het bos. De kinderen hebben eerder nagedacht over een mooie naam en een jury heeft de mooiste uitgekozen. Dat werd de naam van Tezz en Damian en wethouder Kiki Hagen onthulden samen met hen de naam: Het Bomenbos. Daarna konden de leerlingen van groep 5 aan de slag met het planten van bomen. Een uur later kwamen de leerlingen uit groep 5/6 helpen en na schooltijd kwamen de kinderen van BSO 't Vlot ook nog om de overige bomen en struiken een mooi plek in het Tiny Forest te geven. De jongste kinderen hielpen ook mee door een laag stro over de bodem te leggen; een warme deken voor de winter.

Tiny Forest De Ronde Venen

Wat is een Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid inheems minibos ter grootte van een tennisbaan. Een belangrijk doel van een Tiny Forest is om de omgeving groener en gezonder te maken. Een Tiny Forest brengt de natuur letterlijk dichterbij. Het minibos is ook een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Daarnaast zorgt het voor verkoeling op warme dagen, verbetering van de luchtkwaliteit, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. IVN Natuureducatie werkt samen met gemeente De Ronde Venen, initiatiefnemers uit de wijk, scholen en kinderopvang aan verschillende Tiny Forests.

Tiny Forest De Ronde Venen

Samen met de buurt

Marieke Otterloo van kinderopvang Kind & Co, heeft het initiatief genomen voor de aanleg van dit Tiny Forest. Naast de school waren ook buurtbewoners enthousiast. Helaas konden de buurtbewoners i.v.m. de coronamaatregelen niet helpen met planten, maar iedereen hoopt volgend jaar toch samen van het bos te kunnen genieten.

Meer natuur en biodiversiteit in de gemeente

Gemeente de Ronde Venen wil meer groen in de wijken, dicht bij de mensen. Dit Tiny Forest in Mijdrecht is de tweede in een reeks van drie. Volgend jaar januari staat het derde Tiny Forest van de gemeente op de planning, ook in Mijdrecht. Vorig jaar november is het eerste minibos aangeplant: De WILderNIS in Wilnis.