Utrecht
(Moes)tuinen
maandag20jul2020

Twaalf kersverse moestuincoaches in provincie Utrecht

Afgelopen donderdag, 16 juli, studeerden de eerste 12 moestuincoaches van provincie Utrecht af voor de moestuincoachopleiding van IVN/Velt. Binnenkort zullen de coaches zich presenteren op de Jong Leren Eten website en zijn ze inzetbaar voor begeleiding en coaching van het moestuinieren op scholen en kinderopvang. Jong Leren Eten Utrecht feliciteert de kersverse moestuincoaches en wenst hen veel succes én plezier!

De afgelopen maanden hebben de moestuinders zich met behulp van de training van IVN en VELT ontwikkeld tot echte coaches. Dat had door corona nog best wat voeten in de aarde; lesdagen moesten verschoven worden en het geven van een gastles op school was ook een uitdaging. Gelukkig wisten alle coaches daar op een creatieve en verantwoorde manier mee om te gaan. Want ja, in de moestuin gaat het ook vaak zoals het gaat. Dat hoort er bij. Naast inhoudelijke kennis hebben de coaches tijdens de opleiding ook didactische en coachende vaardigheden opgedaan. Zo kunnen zij nu ingezet worden van gastdocent tot praktijkbegeleider. Ook kunnen ze optreden als adviseur tijdens de transitie naar een gezonder schoolplein of zij stellen de eigen moestuin ter beschikking waar leerlingen welkom zijn om zelf aan de slag te gaan.

Waarom een moestuincoach?
In Nederland is de trend gezet naar het vergroenen en gezonder maken van schoolpleinen. Een moestuin kan daarbij belangrijk zijn. Het is immers een prachtige plek om te ontdekken hoe voedsel groeit en een plek waar verbinding met de natuur vanzelfsprekend wordt. Echter, een moestuin op school roept vragen op. Op welke plek leg je deze aan? Wat verbouw je? Wie verzorgt de moestuin in de schoolvakanties? De moestuincoaches zullen de scholen gaan begeleiden naar een moestuin die bij de school past.

Hoe schakel ik een moestuincoach in?
Een gecertificeerde Utrechtse moestuincoach kun je vanaf 24 augustus vinden via de website van Jong Leren Eten. Je kunt direct naar de coach van jouw voorkeur mailen. Kijk op de website van Jong Leren Eten hoe je de subsidie Lekker naar Buiten kunt inzetten voor moestuinieren. Bij vragen over het moestuincoachnetwerk of de subsidie kun je terecht bij de Jong Leren Eten Makelaars. Zij helpen je graag!

Voor toekomstige coaches
Op 4 september start er een nieuwe moestuincoachopleiding. Wil je ook moestuincoach worden? Meld je dan aan.
 

moestuin