Utrecht
Bomen & Struiken
woensdag08jan2020

Provincie Utrecht is vier Tiny Forests én een voedselbosje rijker

Afgelopen november en december plantte IVN in provincie Utrecht meer dan 3000 jonge bomen en struiken! Welke Utrechtse gemeenten hebben er een Tiny Forest bijgekregen?

Wilnis - Tiny Forest ‘De Wildernis’

Tiny Forest ‘De Wildernis’, uiteraard in Wilnis, werd door IVN De Ronde Venen & Uithoorn geïnitieerd. Maar liefst 90 kinderen plantte het mooie bosje.

Het eindresultaat van de plantdag in WilnisHet eindresultaat van de plantdag in Wilnis

Nieuwegein – Tiny Forest ‘Tiny Toonladder’

IVN Nieuwegein-IJsselstein e.o. initieerde de aanleg van ‘Tiny Toonladder’ in Nieuwgein. Benieuwd naar hoe de sfeer was tijdens de opening en op de plantdag? Bekijk dan het filmpje en verslag van deze bijzondere dag.  

Tiny Forest plantdag NieuwegeinMet genoegen groeven sterke vrijwilligers heel wat gaten om het de jeugd wat te vergemakkelijken: “Ik heb hier een gat zonder boom, wie helpt mij hier een boom te planten?!” (vrijwilliger).

Veenendaal – Tiny Forest het ‘Petenbosje’

In Veenendaal waren het buurtbewoners die het ‘Petenbosje’ haar eerste zet gaven en leden van IVN Veenendaal-Rhenen hielpen mee op de plantdag. Het Petenbosje heeft een eigen facebookpagina waarop ook een filmpje van de onthulling te zien is.

Utrecht - ‘Tiny Forest Science Park’

Ook een bijzondere aanwinst is het Tiny Forest op Utrecht Science Park, dat november de grond in ging. De Utrechtse studenten plande en organiseerde de aanleg van ‘Tiny Forest Science Park’ zelfstandig samen met Green Office.  En we zijn nog niet helemaal klaar: begin dit jaar zal er ook nog een bosje bij komen in Utrecht stad.

Bilthoven - Voedselbosje

Het Voedselbosje in Bilthoven was extra spannend, want het is een pilot-project. Het bosje is minder groot dan een Tiny Forest, maar telt wel 30 soorten kruiden en vruchtdragende bomen en struiken. Zowel ouders als een lid van IVN De Bilt e.o. hielpen de kinderen met het planten.

Tiny Forests in Noord-Holland

Ook in Noord-Holland plantte IVN’ers drie Tiny Forests: Hollands Kroon kreeg een eerste Tiny Forest, Zaanstad plantte haar vierde bosje en Uithoorn kreeg er zelfs een dubbel-zo-groot Tiny Forest bij. Den helder en Alkmaar zullen deze mooie verzameling biodivers groen in de stad nog dit plantseizoen (vóór maart) aanvullen.

Plant mee!

Wil jij ook een dichtbegroeid inheems bosje realiseren? Als IVN afdeling kan je een eigen Tiny Forest project initiëren. Momenteel zijn de gemeentes Utrecht en de Ronde Venen nog opzoek naar initiatiefnemers.

In je eigen tuin aan de slag? Bij IVN kan je een eigen ‘Tuiny Forest’ van 6m2 bestellen. Of pak het groots aan en plant met hulp van IVN een Tiny Forest van minimaal 100m2 in je achtertuin!

Leerlingen van aaneengesloten scholen en bso’s hielpen fanatiek mee: “Als ik over drie jaar van school ga zijn de bomen al héél groot!” (Leerling, 9 jaar). 

“Als ik over drie jaar van school ga zijn de bomen al héél groot!”