Utrecht
Schone Rivieren
maandag17aug2020

Onderzoek jij straks het rivierafval langs de Lek?

Gezocht: Juttende helden langs de Lek die méér willen doen tegen afval dan het steeds maar weer opruimen. Werk mee aan het citizen science onderzoek van Schone Rivieren.

Van onderzoek naar bronaanpak

Vanaf 2017 doet Schone Rivieren langs de Maas en de Waal een grootschalig citizen science onderzoek naar de samenstelling en herkomst van zwerfafval langs de rivieren. Sindsdien hebben meer dan 400 vrijwilligers meer dan 250.000 stuks afval geregistreerd. Het project breidt uit naar andere grote rivieren in Nederland om een nog beter beeld te krijgen van de afvalproblematiek. De data wordt gebruikt voor aanpak bij de bron. Zo werken we samen aan ons doel: plasticvrije rivieren in 2030.

Op het moment zijn we op zoek naar nieuwe rivierafvalonderzoekers die graag aan de slag willen langs de Lek. 

Wie zoeken we?

We zoeken enthousiaste vrijwilligers die zich betrokken voelen bij het rivierenlandschap en/of de plastic afvalproblematiek. Je krijgt met z’n tweeën een tracé (onderzoeksgebied) van ongeveer 100 meter toegewezen. Op dit tracé monitor je vanaf najaar 2020 twee keer per jaar het afval.

Je kunt nauwkeurig werken, zodat de metingen betrouwbaar zijn. Je bent communicatief vaardig zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom.

Hoe doe je mee?

Woon je in de buurt van de Lek en wil jij twee keer per jaar het zwerfafval langs de rivieren in kaart brengen en een bijdrage leveren aan minder plasticsoep? Doe dan mee aan één van onze trainingen voor aankomende rivierafvalonderzoekers. In nog geen anderhalf uur stomen experts je klaar om zelfstandig metingen te kunnen uitvoeren. 
Vanwege COVID-19 vinden de trainingen digitaal plaats op de volgende data:

  • Donderdag 10 september (19.30-20.45)

  • Zaterdag 12 september (11.00-12.15)

  • Donderdag 24 september (19.30-20.45)

  • Zaterdag 26 september (11.00-12.15)

Meld je direct aan!

Voor meer informatie over deze oproep zie de website van Schone Rivieren.