Utrecht
Kind & Natuur
donderdag12dec2019

Leerlingen Julianaschool plantten Voedselbosje op schoolplein

Spelenderwijs leren waar voedsel vandaan komt in het Voedselbosje op het schoolplein, dat kunnen de leerlingen van de Julianaschool in Bilthoven sinds woensdag 11 december. Op die dag plantten zij namelijk hun eigen Voedselbosje op hun schoolplein. Dit deden ze samen met IVN Natuureducatie en voedselbos-expert Xavier San Giorgi. Meer dan 30 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden in het minivoedselbos worden geplant en zijn deels of helemaal eetbaar.

Het concept voor het Voedselbosje op het schoolplein komt voort uit de groeiende vraag naar voedselbossen. IVN is momenteel bezig om 200 Tiny Forests aan te leggen in Nederland. Inheemse minibossen ter grootte van een tennisbaan. ‘Kan daar geen voedselbos-variant van gemaakt worden?’, was de vraag. Het Voedselbosje in Bilthoven is onderdeel van een pilot waarin IVN samenwerkt met voedselbos-expert Xavier San Giorgi.

Inclusief buitenlokaal

Bij het zoeken naar een pilotlocatie was directeur Ella Prins-van der Put direct enthousiast: dit is een prachtige plek waar onze leerlingen de verbinding met voedsel maken: hoe groeit het, hoe proeft het, hoe ziet het er ‘in het wild’ uit. Een heel mooie aanwinst voor onze school, het schoolplein en de natuur’. Onderdeel van het ontwerp is een buitenlokaal in de vorm van een amfitheater waar leerlingen buiten les kunnen krijgen. Over de natuur, maar ook om te rekenen of spelling te oefenen.

‘Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein’

Voedselbos-expert Xavier San Giorgi heeft het voedselbosje vormgegeven met meer dan 30 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en klimmers. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot cola kruid. Alles is (deels) eetbaar. Kinderen krijgen straks kooklessen in de buitenkeuken midden in het Voedselbosje. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de verschillende groepen op school. Het ene deel is geschikt voor de onderbouw, de andere kant is voor de bovenbouw en in het midden bevindt zich een amfitheater voor de hele school!

Vivian van Deel, projectleider IVN Natuureducatie: ‘Kinderen leren spelenderwijs waar voedsel vandaan komt en dat het ook anders kan dan de monocultuur landbouw. Straks staat op een groot deel van het schoolplein een spannend voedselbosje vol heerlijke bessen, eetbare kruiden en zoet fruit. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein.’

Tiny Forest maar dan anders

Het Voedselbosje is gebaseerd op het concept van de succesvolle Tiny Forests. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen: in een Tiny Forest worden bomen en struiken op een oppervlakte van 200m2 heel dicht op elkaar geplant. Door de concurrentie om zonlicht groeien de kleine boompjes extra snel. In dit voedselbosje staan de bomen en struiken minder dicht op elkaar zodat ze goed vrucht kunnen dragen. Ook blijft het voedselbosje zo toegankelijk om te plukken. Daarnaast bevat een Tiny Forest uitsluitend inheemse bomen en struiken. In het bosje van de Julianaschool staan veel soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen.

Dit Voedselbosje is gerealiseerd dankzij Stichting Otter Fonds en a.s.r. real estate. 

Voedselbosje IVN