Utrecht
IVN
donderdag29nov2018

Een nieuw groen schoolplein in Werkhoven

IVN NatuureducatieEen schoolplein hoort groen te zijn in plaats van grijs. Met die boodschap kwamen ouders en een leerkracht van groep 1 / 2 van de Delteykschool vorig jaar naar de ideeënavond van Groen aan de buurt in Werkhoven. Zij wilden het schoolplein veranderen in een avontuurlijke, uitdagende groene speelplek voor kinderen. Nu, ruim een jaar later, ging de schop in de grond. Met hulp van kinderen, ouders en lokale sponsoren is de eerste fase van de omvorming van het plein gerealiseerd.

Van wensen naar ontwerp

De ouders en de leerkracht vormden de kerngroep. Zij gingen met het idee aan de slag. De kerngroep zocht voorbeelden, bekeken diverse boeken en werkten ideeën uit. Vervolgens werd ontwerper en hovenier Paul van Eerd erbij betrokken. Hij had ervaring met het maken van groene speelplekken. Paul heeft een ontwerp gemaakt waarin alle wensen – ook van de kinderen – zijn opgenomen.

IVN NatuureducatieDe uitvoerdagen werden gepland na de herfstvakantie, een goede tijd voor het planten van bomen en struiken. Twee weken is er keihard gewerkt door hulpouders, leerkrachten, tuinmannen en kinderen. “Het resultaat is prachtig. Kinderen ontdekken, verstoppen, klauteren, zoeken beestjes en beleven op hun nieuwe schoolplein” aldus leerkracht Sonny Verboeket. Op het schoolplein zijn nu een klauterheuvel, een prieel, een tunnel, veel bankjes en verschillende planten te vinden.

Nieuwe plannen staan alweer klaar. In het voorjaar komt er een echte waterpomp en beekloop. Daarna volgt de officiële opening van het Groene Schoolplein. Lees het volledige verslag hier!

Groen aan de Buurt

Dit bewonersinitiatief is ontstaan uit het project ‘Groen aan de Buurt’, een DOE-project van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. IVN begeleidt het Groen aan de Buurt-project in Werkhoven samen met de gemeente Bunnik. Voor meer informatie over het project Groen aan de Buurt, klik hier!

IVN Natuureducatie