Utrecht
Schone Rivieren
donderdag01okt2020

De Lek bij Lopik 40 kilo afval lichter

Afgelopen World Cleanup Day gingen er op vijf plekken groepjes vrijwilligers aan de slag om de oevers, strandjes en uiterwaarden van de Lek vrij te maken van afval. Alleen al in Lopik haalden zeventien vrijwilligers samen ongeveer 40 kilo zwerfvuil op!

Lopikse zwerfvuilambassadeurs

De deelnemers aan de Lopikse World Clean-up Day liepen met hun afvalzakken en grijpers in een gebied van ongeveer 10 kilometer tussen Uitweg en aardkundig monument De Bol ter hoogte van Lekdijk West 43. Een aantal van hen is al ‘zwerfvuilambassadeur’ via het platform Duurzaam Lopikerwaard, wat betekent dat ze geregeld in onder meer Lopik, Benschop, Uitweg en Cabauw op pad gaan om zwerfafval te verzamelen.

Onderzoek met Litterati

De meeste zwerfvuilruimers liepen in groepjes van drie diverse trajecten langs de Lek. Een aantal van hen gebruikte tijdens het opruimen de app Litterati. Met deze gratis te downloaden app fotograferen gebruikers met hun smartphone een stuk zwerfvuil, om deze informatie vervolgens te uploaden in een wereldwijde database. Via de gps van de telefoon wordt het afval gekoppeld aan de locatie en aan een aantal labels die erbij passen, bijvoorbeeld het soort voorwerp (bierblikje, petfles) of de merknaam. De missie van Litterati is om inzicht te krijgen in probleemgebieden waar veel zwerfafval voorkomt en om te identificeren welke soorten en merken afval het meeste voorkomen. Litterati gebruikt de verzamelde data in het samenwerken met bedrijven en organisaties voor het vinden van meer duurzame oplossingen.

Top 3 vervuilers

Volgens de website van Plastic Soup Foundation staan voor het tweede jaar op rij de blikjes van Red Bull met stip op nummer 1 van producenten van wie de producten het meest bijdragen aan zwerfafval. Marlboro staat op nummer 2. Heineken is gezakt van de tweede naar de vierde plaats en Mc Donald’s staat opnieuw op de derde plek. Ook sigarettenpeuken horen bij de meest gevonden items. Plastic is opnieuw het meest gevonden materiaal.

Nederland kampioen

In totaal gingen in Nederland 39.324 geregistreerde deelnemers op pad, verdeeld over 2517 verschillende acties. Dat is ruim twee keer zoveel als vorig jaar tijdens World Cleanup Day. Nederland is ook de meest fanatieke gebruiker van de Litterati-app gebleken. In totaal zijn op World Clean-up Day 2020 in Nederland 127.211 stuks afval geregistreerd.

Schone Rivieren

De opruimacties tijdens World Cleanup Day waren onderdeel van het programma Schone Rivieren. Schone Rivieren is het initiatief van Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee en IVN Natuureducatie waarmee we samen met consumenten, bedrijven en overheden gaan we voor plasticvrije rivieren in Nederland in 2030!

Wil je graag meer weten over Schone Rivieren in Utrecht? Kijk dan op www.schonerivieren.org of lees hier wat we doen rond de Lek.

Met dank aan Duurzaam Lopikerwaard, Bea Geurts en Karin Verhoef