Utrecht
Recreatie
vrijdag18nov2016

17 nieuwe Gastheren- en vrouwen op de Utrechtse Heuvelrug

17 november 2016 - Tijdens de IVN-cursus ‘Gastheer van het Landschap’ hebben recreatieondernemers zich de afgelopen weken verdiept in de ontstaansgeschiedenis, de cultuurhistorie en de natuur van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op donderdag 17 november overhandigde Janine Caalders, voorzitter van het Nationaal Park, het certificaat ter afronding van de cursus aan de deelnemers. De 17 kersverse Gastheren- en vrouwen kunnen hun gasten vanaf nu alles vertellen over het bijzondere landschap en de cultuurhistorie van de Heuvelrug.

Uitreiking door de voorzitter van het Nationaal Park

Janine Caalders, voorzitter van het Nationaal Park, overhandigde donderdag 17 november in Chalet Helenaheuvel het certificaat en gevelbordje aan de deelnemers. “Als Nationaal Park werken we aan het beter verbinden van natuur en economie. Groen is het goud van de Heuvelrug. Veel ondernemers willen graag een bijdrage leveren aan het behoud van dat groene goud. Op verschillende manieren zijn natuurorganisaties, landgoedeigenaren en ondernemers in het Nationaal Park bezig om hier vorm aan te geven. De cursus gastheerschap draagt daar aan bij: de gastheren zijn richting de bezoekers de ambassadeurs van het Nationaal Park.” aldus Janine CaaldersTrotse Gastheren- en vrouwen van de Utrechtse Heuvelrug

Diversiteit deelnemers

In totaal had deze editie van de cursus 17 deelnemers van zeer verschillende ondernemingen op de Heuvelrug. Van hotels, campings en B&B’s tot de schaapsherder van Heuvelrug! De cursuslocatie heeft gerouleerd onder de verschillende locaties van de deelnemers. Degenen met ruimte hebben deze graag ter beschikking gesteld voor de cursus. Dit was ook een mooie gelegenheid om een kijkje bij elkaar in de keuken te nemen en meteen ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen.

Samenwerken aan een Heuvelrug ‘beleef app’  

Als gastheren- en vrouwen kunnen ze hun gasten alles vertellen over de mooiste plekjes en cultuurhistorie van de Heuvelrug. Ook zijn er tijdens de cursus samenwerkingsverbanden aangegaan om het recreatief aanbod op de Heuvelrug te vergroten. Een van de ideeën is om een Heuvelrug ‘beleef app’ te ontwikkelen. IVN, RBT (Regionaal Bureau voor Toerisme) en de ondernemers gaan, als onderdeel van de cursus, bij bezoekers peilen of dit idee aansluit bij hun behoeften.

Al 76 opgeleide ‘Gastheren van het Landschap’ op de Heuvelrug

Het Heuvelrugse gastherennetwerk bestaat nu uit 76 opgeleide ‘Gastheren van het Landschap’. Op de website van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug staat het overzicht van aangesloten recreatieondernemers. Meer informatie over ‘Gastheer van het Landschap’ en het actuele cursusaanbod is terug te vinden op IVN.nl/gastheer-van-het-landschap.

Partners en samenwerking

IVN leidt in samenwerking met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het Regionaal Bureau voor Toerisme, ondernemers op tot ‘Gastheer van het Landschap’ op de Utrechtse Heuvelrug. Gastheer van het Landschap in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.

Gevelbord voor de gastheren van het landschap Utrechtse Heuvelrug