Groen aan de Buurt

Wonen in een mooie groene wijk – dat willen we allemaal wel. Maar in veel buurten is daar nog best wat aan te verbeteren. Is dat bij jou ook zo en heb je daar zelf goede ideeën voor? Dan merk je misschien dat het soms lastig is om die ideeën werkelijkheid te laten worden. IVN Utrecht, de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Landschap Erfgoed Utrecht willen dit makkelijker maken met het project Groen aan de Buurt.

We hebben een droom

Samen vergroenen is niet alleen leuk om te doen, het is ook goed voor onze gezondheid en versterkt natuur in en rondom steden en dorpen. De droom van het Groen aan de Buurt team is daarom dat steeds meer mensen meehelpen om hun eigen omgeving mooier en groener te maken. 

Servicepunt voor bewoners en gemeenten

Via het Servicepunt Groen aan de Buurt begeleiden en ondersteunen we bewoners en gemeenten bij het omzetten van deze ideeën naar concrete activiteiten en projecten. U vindt hier informatie, praktische tools, voorbeelden en doorverwijzingen. Droom jij daar ook van en heb je daar ideeën voor in je eigen omgeving? Neem dan contact op met servicepunt@groenaandebuurt.nl 

Bouwen aan lokale Groen aan de Buurt-netwerken

In acht gemeenten gaat het Groen aan de Buurt team in samenwerking met de gemeente en bewoners(groepen) aan de slag om ideeën voor vergroening op te halen en uit te voeren. In het kader van het project is er procesondersteuning en financiering voor uitvoer beschikbaar. We gaan in ieder geval aan de slag met Wijk bij Duurstede, Bunschoten, Nieuwegein, Woudenberg, Eemnes, Soest en Bunnik. 

Leernetwerk voor gemeenten

Bij de start van het project verkenden we de aanpak en ervaringen met natuur en bewonersinitatieven bij de Utrechtse gemeenten. Op de startconferentie 5 april 2017 hebben we de bevindingen gedeeld en de kernvragen geformuleerd die de komende drie jaar centraal zullen staan in de themabijeenkomsten (2x per jaar) en het digitale servicepunt voor bewoners en gemeenten.

Voucherregeling Beleef en Bewonder

Vanaf  11 februari 2019 kunnen bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht weer een voucher aanvragen voor de realisatie van een groen project. Er zijn vouchers beschikbaar ter waarde van € 500,- of
€ 1.000,-. Na het succes van de vorige ronde biedt dit bewoners een nieuwe kans om een bijdrage te leveren aan de vergroening van hun dorp of wijk.
Het bedrag van de voucher moet worden besteed aan een fysiek project in de provincie Utrecht dat groen in de brede zin van het woord realiseert. Kijk voor meer informatie op www.groenaandebuurt.nl 

Samenwerking

IVN Utrecht, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) voeren het programma gezamenlijk uit. De provincie Utrecht is opdrachtgever en financier.