Utrecht
Duurzaamheid
Op
zaterdag18feb201710:00

Training Natuuractiviteiten & duurzaamheid

Uitbreiden van het repertoire van werkvormen en excursietechnieken

Je wilt duurzaamheidsthema’s als biodiversiteit en klimaatverandering integreren in natuuractiviteiten. Je wilt zichtbaar maken, duiden en prikkelen, maar geen vingertje wijzen of in ongemakkelijke discussies terecht komen. De houding van de gids is hierbij heel belangrijk. Welke communicatieve vaardigheden helpen je daarbij en hoe zet je die in? Met werkvormen en excursietechnieken kun je vervolgens vorm geven aan het thema/doel van je activiteit.

In deze training staat training op houding van de gids en ervaring opdoen met verschillende werkvormen centraal. Na afloop van de training is je repertoire van werkvormen uitgebreid en ben je (beter) in staat om een werkvorm te kiezen bij het beoogde doel en de te bereiken doelgroep. Daarnaast heb je een uitgewerkte casus om in de praktijk uit te proberen.

Inhoud van de training

  • Info/inspiratie op thema Natuur & duurzaamheid
  • Info/inspiratie werkvormen volwassenen en kinderen
  • Training op houding van de gids
  • Uitwerken Ideeën/wensen van natuurgids (thema, gebied, doelgroep) naar werkvormen.
  • Oefenen in de groep.

(groeps)casus als uitgangspunt

De insteek van de training is ook om in verbinding met mensen van je eigen afdeling aan de slag te gaan. We vragen deelnemers daarom om als duo/trio een casus mee te nemen. Dat kan een bestaande activiteit zijn in het jaarprogramma, maar ook een idee voor een nieuwe excursie/activiteit waar je mee aan de slag wilt. 

Voor wie

Voor IVN-natuurgidsen (in opleiding) in duo's of trio's per afdeling. 

Trainer

Jettie van den Houdt is bioloog en opleider. Ze traint gidsen van verschillende (natuur)organisaties. Eerder verzorgde ze voor IVN trainingen voor docenten van de natuurgidsenopleiding.                                

Aanmelden is niet meer mogelijk, de training is vol.

Heb je interesse in deelname, mail dan naar Charlotte Robben voor de wachtlijst en een eventuele vervolgtraining.

Over de initiatiefnemers van de training

Op verzoek van een aantal actieve leden uit verschillende lokale IVN-afdelingen heeft de provinciale vestiging IVN Utrecht in 2016 een aantal regionale uitwisselavonden rondom ‘duurzaamheid’ gefaciliteerd. Dit netwerk heeft een visie IVN & Duurzaamheid geformuleerd als uitgangspunt voor IVN-activiteiten. De insteek van deze training is om samen te leren, het repertoire uit te breiden en ervaring delen om duurzaamheidsaspecten op een natuurlijke wijze te integreren in activiteiten.

Algemene informatie

zaterdag 18 februari 2017 - 10:00 tot 16:00
Locatie: 
NME Houten/Boerderij De Heuvel
Keercamp 13
3992 RV Houten
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image