Overijssel
Kind & Natuur
donderdag03nov2016

Verslag Conferentie Gezonde Schoolpleinen Raalte

Steeds meer scholen vervangen hun tegels door groen en creëren sport- en spelmogelijkheden op het plein om hun leerlingen en studenten een groene en gezonde schoolomgeving te bieden. Meer beweging en groen leiden tot fittere leerlingen, betere leerprestaties en een beter sociaal klimaat. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Vrijdag 28 oktober organiseerde IVN Overijssel in samenwerking met Jantje Beton, Programma Gezonde School, Overijsselse Sportservice en Carmel College Salland een drukbezochte conferentie voor scholen die hiermee aan de slag willen.

Linda IJmker, projectleider Gezonde Schoolpleinen van IVN, opende de dag met indrukwekkende cijfers over de noodzaak tot meer groen en bewegen voor kinderen en jongeren in Nederland. Maar liefst één op de zeven kinderen in Nederland is te zwaar. Ze haalde hierbij publicaties van wetenschapsjournalist Mark Mieras aan over de invloed van een groene omgeving en buitenles op de hersenen en het leervermogen van kinderen. "Buitenlessen zijn waardevol en ook de tijd op het schoolplein draagt bij aan leerprestaties. Buiten slaan de hersenen aan het verteren wat in de klas werd geleerd."

In een panelinterview kwamen de ervaringen van drie scholen aan bod die meedoen aan het Programma Gezonde Schoolpleinen.

Eline Kieftenbeld van Kindcentrum Rivierenwijk, Deventer: “Natuurlijk spelen en ontdekkend leren staat in onze onderwijsvisie centraal en ons nieuwe plein geeft ons alle mogelijkheden daartoe. We hebben zelfs een vijver. Vooraf waren ouders daar wel huiverig voor, maar nu heeft niemand het meer daarover. Er zijn goede afspraken en kinderen komen naar school met kleren die vies mogen worden.”

Rookvrij plein

Voor Inga Lokate van het Carmel College Salland uit Raalte en Gerald Oude Alink van ROC van Twente uit Enschede is het rookvrij krijgen van het plein een belangrijke uitdaging. Lokate: “Dat gaat niet van de één op de andere dag. We zijn hier al langer mee bezig, maar op het nieuwe plein is het duidelijk dat er niet wordt gerookt. In samenwerking met de wijkagent en de buurt worden leerlingen aangesproken die buiten het plein toch roken. Het aantal rokers is al aanzienlijk gedaald.”  Oude Alink: “Voor de nieuwe lichting studenten is het Gezonde Schoolplein al normaal geworden. Het rookhok is verplaatst achterin, waardoor het gelijk ook afgesloten is van de rest van het plein. De drempel om te roken vergroten we zo.”

Betrekken leerlingen en docenten sleutel tot succes

Om tot een succesvol gezond schoolplein te komen, beamen alle drie de panelleden hoe belangrijk het is om zowel jongeren als docenten te betrekken bij het ontwerp en de realisatie. Kindcentrum Rivierenwijk maakte samen met leerlingen maquettes voor het plein van modder en takken. Op het plein zijn allerlei natuurlijke speelaanleidingen geschikt voor verschillende leeftijden. Op Carmel College Salland werden interactieve workshops met de leerlingenraad gehouden. Docenten gebruiken het nieuwe plein bij de ontwikkeling van nieuwe keuzevakken voor het nieuwe vmbo examenprogramma. ROC van Twente zette studenten, van de opleidingen Handhaving en Uniformberoepen, in de lead.  Zij deden uitgebreid onderzoek onder medestudenten. Wat heeft geleid tot de verplaatsing van het rookhok, aantrekkelijke zitplekken omringd door groen, sportfaciliteiten en zelfs een examenstraat en stormbaan.

Op de vraag voor een gouden tip voor scholen die ook een gezond schoolplein willen realiseren kon Oude Alink kort zijn: "Doen!"

Inspiratie en advies

Met workshops van Jantje Beton, IVN Overijssel, Bureau Johan Aaij Tuinadvies en Ontwerp, De Ulebelt/Springzaad en Bewegen Samen Regelen kregen de ca. 45 deelnemers veel inspiratie en tips om hun eigen Gezonde Schoolplein te realiseren, gebruiken en te onderhouden.

Download de diverse presentaties van de workshopgevers:

Plenaire Introductie (ppt DEF.pdf)

Ronde 1:

Ronde 2:

Ook aan de slag?

Ook aan de slag met een Gezond Schoolplein? Download op www.gezondeschool.nl/schoolpleinen de gratis Toolkit met stappenplannen, checklists, factsheets en lessuggesties voorop het plein. Of zoek contact met één van de 70 ambassadeursscholen.