Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
Overijssel
Natuur in de Buurt
dinsdag12sep2017

Plantdag Tiny Forest Zwolle-Breecamp bekend!

Op 30 november is het zo ver: dan wordt Tiny Forest Zwolle-Breecamp geplant. De bomen worden geplant door kinderen van aangrenzende scholen De Boxem, De Paperclip en Het Festival en door buurtbewoners. Hester Maij, gedeputeerde van Provincie Overijssel, en Michiel van Willigen, wethouder, helpen de kinderen bij de aanplant.

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een klein, dichtbegroeid bos ter grootte van een tennisbaan. Door zorgvuldige voorbereiding van de grond en de grote plantdichtheid groeit het bos snel en kent het een grote biodiversiteit. De plantmethode voor Tiny Forests komt uit India, maar inmiddels worden er in steeds meer landen dergelijke kleine bossen geplant in steden. IVN vindt het een inspirerend concept en heeft het ook naar Nederland gehaald. In Nederland zijn er inmiddels Tiny Forests in Zaandam, Delft en Utrecht.

Een Tiny Forest biedt kinderen en buurtbewoners de kans om nauw betrokken te zijn bij de groei van het bos. Ze mogen de bomen zelf planten en helpen bij het onderhoud. Zo kunnen ze hun ‘eigen’ bomen zien groeien en ontstaat er een prettige groene plek voor hen in de wijk. Met behulp van het Tiny Forest lesmateriaal krijgen kinderen boeiende lessen over het bos, lessen waarin ze veel zelf mogen ontdekken en ervaren. In het aangrenzende buitenlokaal kunnen leerkrachten les geven, leerlingen hun musical opvoeren en buurtbewoners elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren.

TF
Kinderen planten Tiny Forest Zaandam

Tiny Forest Zwolle-Breecamp

Tiny Forest Zwolle-Breecamp wordt het eerste Tiny Forest van Overijssel! Het zal aangeplant worden op het terrein direct grenzend aan Kindcentrum De Paperclip.

In de komende maanden kunnen buurtbewoners, kinderen, ouders en andere geïnteresseerden meehelpen om een mooi bos te realiseren met elkaar. Doe je mee?

Wat kun je doen?

Vind je het leuk om een rol te spelen in communicatie over Tiny Forest Zwolle-Breecamp, bijvoorbeeld door een nieuwsbericht te schrijven? Steek je graag je handen uit de mouwen bij het maken van het buitenlokaal of het planten? Of verzorg je liever een gastles voor leerlingen? Er is van alles mogelijk. Meedoen of vragen? Neem contact op met Maartje Langeslag (IVN Overijssel) via m.langeslag@ivn.nl of 06 33 58 67 58, of met Milou van Rijn (SisuMilou en buurtbewoner) via info@sisumilou of 06 51 79 19 13.

Wie ondersteunen Tiny Forest Zwolle-Breecamp?

IVN Overijssel en SisuMilou helpen bij de realisatie van het eerste Tiny Forest van Overijssel. De Provincie Overijssel maakt dit bos mogelijk. Gemeente Zwolle heeft de locatie voor het bos beschikbaar gesteld. Ecologisch hoveniers Foppe Bijleveld en Corné van Kempen en de Groene Welle student Jelle Blaauw zullen de aanplant voorbereiden en begeleiden.

Meer informatie over Tiny Forest? Kijk dan op www.ivn.nl/tiny-forest-nl.