Overijssel
Gezondheid
donderdag20jun2019

Op groene visite bij Het Meulenbelt

‘Mensen die niet goed ter been zijn de natuur laten beleven zonder dat zij daarvoor de deur uit hoeven,’ dat is het doel van de IVN Natuurkoffer. De natuurkoffer wordt al met veel enthousiasme en succes ingezet bij diverse (ouderen)zorginstellingen. 

Sandra Luppens, projectmedewerker bij IVN Overijssel, liep een ochtendje mee met een groene visite bij Het Meulenbelt in Almelo en deelt graag haar ervaring. Deze groene visite werd uitgevoerd door vrijwilligers (Trinette, Joke en Wim) van IVN Almelo. Zij organiseren regelmatig groene visites, maar vandaag was de eerste keer bij Het Meulenbelt.

De eerste keer is altijd extra spannend: hoe zou de groep zijn en hoe reageren ze? Even aftasten dus. Na kennis gemaakt te hebben beginnen de vrijwilligers met het klaarzetten van alle materialen. Er worden bloemetjes op tafel gezet en de natuurfoto’s worden erbij gepakt. 
Langzaamaan beginnen de deelnemers binnen te rollen en wandelen. Opvallend is dat het alleen maar mannen zijn. Na een gesprekje met de activiteitenbegeleider blijkt dat het om een mannengroep gaat. Dat is even omschakelen, een mannengroep heeft een andere dynamiek. Bovendien gooien de heren graag hun charmes in de strijd.

Heren én dames opgelet 

De koffie is inmiddels gearriveerd en we kunnen gaan beginnen. Sommige mannen moeten nog even gekieteld worden om wakker te worden, maar dan kunnen we echt van start gaan. De IVN-vrijwilligers leggen verschillende attributen op tafel. Eén van de heren geeft aan dan hij niet gediend is van die rotzooi op de tafel. Anderen beginnen al nieuwsgierig te bekijken wat de vrijwilligers allemaal meegenomen hebben. 

Dan gebeurt er iets waar de heren niet op gerekend hadden: enkele dames sluiten aan bij de visite. Onder de heren is blijkbaar een virus uitgebroken waardoor een flink aantal niet kan aansluiten. De dames hadden wel oren naar een gezellige, groene bijeenkomst en nemen de plaatsen van de zieken in. Dit veroorzaakt wat commotie, in een herengroep horen toch zeker geen dames. Gelukkig is het snel vergeven wanneer Trinette, Joke en Wim beginnen met een rondje met natuurfoto’s.

visite

De tuin van vroeger

Het thema van de visite is lente. Op de foto’s staat dan ook van alles wat groeit en bloeit in de lente: narcissen, tulpen, takken met besjes en viooltjes. De foto’s gecombineerd met de persoonlijke aandacht van de vrijwilligers blijkt erg goed te werken. De deelnemers herkennen flink wat planten, bloemen en dieren en beginnen ondertussen verhalen te vertellen over bijvoorbeeld de tuin van vroeger.

De geur van Buisman

Trinette gaat rond met een blikje Buisman. De activiteitenbegeleidster vertelt dat geur één van de belangrijkste en meest effectieve manieren is om herinneringen op te roepen. Dit is ook te merken aan de deelnemers. Iedereen herkent de geur en sommigen weten nog precies te vertellen in wat voor blik het zat en waar deze vroeger precies in huis stonden.

Terwijl er nog steeds foto’s en attributen langs gaan, worden ook de dierenknuffels tevoorschijn gehaald. Hier wordt wisselend op gereageerd, maar een succes  blijkt toch wel het eendenknuffeltje dat kwaakt wanneer je erin knijpt. De glimlach op de gezichten van de heren die zich vermaken met het kwakende pluizenbolletje spreekt boekdelen.

Eén van de heren gaat ervandoor en sommigen beginnen alweer te dommelen. Tijd om af te ronden. De activiteitenbegeleidster spreekt van een succes. Ze benadrukt nog hoe goed de persoonlijk aandacht van de vrijwilligers werkt op de groep. De vrijwilligers zien nog ruimte voor meer interactie met de groep. Niet alle attributen werkte even goed en ze hadden toch liever met zijn allen aan een lange tafel gezeten in plaats van in een cirkel. Toch kunnen we van een geslaagde ochtend spreken. Het was een bijzondere ervaring om mee te mogen maken en petje af voor de vrijwilligers die zich zo inzetten om meer groen de zorginstellingen in te krijgen!

Door: Sandra Luppens