Overijssel
Natuur
dinsdag26sep2017

Interview met Tiny Forest Zwolle hoveniers Foppe en Corné

Op 30 november planten kinderen van De Boxem, De Paperclip en Het Festival een Tiny Forest. Het bos komt op het terrein direct naast Kindcentrum De Paperclip. Ook buurtbewoners kunnen een handje helpen met de realisering van het kleine bos en het aangrenzende buitenlokaal. Dit doen zij samen met Ecologisch hoveniers Foppe Bijleveld en Corné van Kempen.

Wie zijn Foppe en Corné en waarom is de realisering van Tiny Forest Zwolle-Breecamp zo bijzonder voor hen? En hoe kunnen zij jouw inzet gebruiken? IVN Overijssel interviewde de hoveniers om hier achter te komen.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Foppe en Corné, twee zelfstandig werkende ecologisch hoveniers uit Deventer. We zijn beiden lid van Wilde Weelde (Wildeweelde.org): een vakgroep voor een natuurrijke omgeving. Daarnaast zijn we partner van Springzaad (Springzaad.nl), een vereniging die zich richt op meer ruimte voor natuur en kinderen. Wij richten ons op natuurlijke/ecologische tuinen (zowel particuliere als bedrijfstuinen), speelnatuur (ook schoolpleinen en in tuinen van kinderdagverblijven) en landschapselementen zoals boomgaarden en bloemenweiden.

tfEcologisch hoveniers Foppe en Corné aan het werk

Waarom werken jullie mee aan Tiny Forest Zwolle-Breecamp?

Als ecologisch hoveniers streven wij naar meer natuur in onze directe woonomgeving. Hoe mooi is het om dan een nieuw bos aan te kunnen planten met kinderen in de rol van boswachters! En hartstikke leuk om er een mooi buitenlokaal bij te maken zodat de kinderen ook af en toe buiten in het bos les kunnen krijgen. Het werk wordt extra leuk door de samenwerking met de scholen en buurtbewoners.

Vanuit ecologisch perspectief vinden we het ook erg interessant om te kijken hoe het bos met enkel inheemse soorten zich gaat ontwikkelen. Lukt het om de bodem zo te bewerken dat de bomen meteen in een groeispurt gaan en hoe pakt de concurrentie uit tussen de vele soorten die aangeplant worden? En hoe snel gaat het bos bewoond worden door insecten, vogels en kleine zoogdieren?

tfKinderen meten de groei van bomen in Tiny Forest Zaandam

Wat voor bomen gaan jullie aanplanten?

Dat zijn veel soorten, heel veel soorten. Ruim 30 soorten grote en kleine bomen en struiken. Wel allemaal soorten die passen bij dit landschap dus soorten die we ook in de Overijsselse natuur tegen kunnen komen. Bekende grote soorten zijn de eik, els, berk en verschillende wilgensoorten. Maar ook soorten als wilde appel, zoete kers, gelderse roos, kornoelje en vlierbes.

Hoe kunnen enthousiastelingen jullie helpen?

Bij de aanplant van zoveel boompjes kunnen we natuurlijk wel wat hulp gebruiken. Kinderen van aangrenzende scholen zullen daar een belangrijke rol in spelen. Als buurtbewoner kun je daar natuurlijk bij helpen. Ouders, buurtbewoners of andere vrijwilligers kunnen ons bovendien helpen met het plaatsen van het hekwerk om het bos en de aanleg van de paden. Ook kunnen ze helpen met verspreiden van stro waarmee na aanplant de bosbodem bedekt wordt. Handige of sterke vrijwilligers kunnen meehelpen om van het buitenlokaal een fijne lesomgeving te maken.

Wil je meer weten over Tiny Forest? Kijk dan op www.ivn.nl/tiny-forest-nl. Wil je meehelpen of heb je vragen? Neem dan contact op met Maartje Langeslag van IVN Overijssel via m.langeslag@ivn.nl of 06 33 58 67 58.