Overijssel
Jongeren
dinsdag27okt2020

Groene trainees ontwikkelen tijdreis met Marcel de mammoet

Robbin Heldens (29) deed mee aan het Groen Traineeship. In Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug ontwikkelde zij samen met zeven andere jongeren een educatieprogramma voor basisschoolleerlingen, inclusief excursie, over het ontstaan van het Nationale Park.

Dit voorjaar rondde ze haar opleiding tot onderzoeker natuur en milieu af aan het Helicon. Toen ze de oproep zag voor het Groen Traineeship, was ze meteen enthousiast. Haar moeder was jarenlang actief bij IVN, onder andere als schoolgids en trainer voor IVN Natuurouders en jeugdbegeleiders. Robbin mocht vroeger vaak mee als proefkonijn. ‘Toen is mijn liefde voor natuureducatie geboren. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen in contact komen met de natuur, want de natuur is ons thuis. Maar ik weet ook dat niet alle scholen er aandacht of ruimte voor hebben.’

Robin

Vier weken lang doken de trainees in de geologie en geomorfologie van dit bijzondere natuurgebied. Op maandag verkenden ze het gebied, zetten ze excursies uit en overlegden ze met boswachters en gebiedscoördinatoren. Op dinsdag en woensdag werkten de trainees online aan hun opdracht. Robbin ontwikkelde samen met een andere trainee het educatieprogramma voor groep 7 en 8. Sabine de sabeltandtijger en Marcel de mammoet nemen de leerlingen straks mee op tijdreis in het park en vragen om hen te helpen. De leerlingen maken bijvoorbeeld hun eigen stuwwal door boomstammen te verslepen, zodat ze leren hoeveel kracht hiervoor nodig is. Een andere opdracht gaat over dekzand: met een grondboor boren de leerlingen tot een meter diep, zodat ze zelf het dikke pakket zand zien dat Nederland na de laatste IJstijd bedekte.

Het allerleukst vond Robbin de snelheid waarmee het educatieprogramma handen en voeten heeft gekregen. ‘De eerste dag dacht ik: “help, hoe gaan we dit doen in vier weken?”, maar we gingen vliegensvlug van niets naar iets. Door elkaars talenten in te zetten staat er nu een educatieprogramma waar we trots op zijn.’ En actief worden als Schoolgids bij IVN, dat ziet Robbin nu meer zitten dan ooit!