Overijssel
IVN
maandag23sep2019

Gezond Natuur Wandelen van start in Overijssel

Begin deze maand was het zover: Gezond Natuur Wandelen ging van start in Deventer! De eerste stappen op weg naar meer beweging in combinatie met een beetje natuurbeleving zijn gezet.

Gezond Natuur Wandelen is een concept dat zich richt op het aanbieden van wekelijkse wandelingen van ongeveer een uur. De wandelingen worden begeleid door vrijwilligers en starten elke week vanaf een vaste startlocatie op een vaste tijd. De wandelingen zijn op een laag tempo, wat ze bijzonder geschikt maakt voor mensen die wat meer willen bewegen en dit graag samen met anderen willen doen. Tijdens de wandelingen vertellen de vrijwilligers kort iets over de natuur. De wandelingen zijn gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van een wandeling wordt er met de wandelgroep een kopje koffie of thee gedronken.

Gezond Natuur Wandelen is al enige jaren actief in het westen en noorden van Nederland (zie https://www.gezondnatuurwandelen.nl/). Dit jaar is met steun van de provincie ook gestart in Overijssel! IVN Overijssel zal wandelgroepen organiseren en opstarten in Deventer en in Ommen.  In beide gemeenten wordt een breed palet aan organisaties betrokken: vanuit welzijn, zorg, sport en natuur wordt gekeken wat er al aan wandelingen plaatsvindt en hoe juist voor mensen die nu niet bereikt worden ook een laagdrempelig aanbod georganiseerd kan worden. 

In Deventer is er inmiddels een actieve vrijwilligersgroep samengesteld en zijn begin deze maand op twee plekken in de stad wandelingen van start gegaan. Dit najaar krijgt de groep van inmiddels 16 (!) vrijwillige wandelbegeleiders ook een aantal korte trainingen aangeboden: EHBO, Wandelbegeleider (van de KNWB) en Natuurbeleving (IVN). In Ommen is de eerste bijeenkomst op 17 oktober georganiseerd voor geïnteresseerden. Vijftien vrijwilligers gaan op twee plekken wandelingen organiseren. 

De ambitie is natuurlijk om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen en ze daarnaast ook even te laten beseffen wat groen en natuur betekent en kan betekenen voor je eigen welzijn. Meer weten? Neem dan contact op met p.mol@ivn.nl