Overijssel
IVN
vrijdag07jun2019

Gezocht: twee locaties voor minibossen in Enschede

Er wordt gewerkt aan een groene oase bij jou om de hoek. Een plek waar bomen groeien, insecten zoemen en een egel schuilt. Waar je kan bijkletsen met de buren, je verjaardag viert of bramen plukt om muffins te bakken. Zie je het voor je? Gemeente Enschede en IVN Natuureducatie slaan de handen ineen om de komende twee jaar twee Tiny Forests te realiseren, minibossen ter grootte van een tennisbaan.

Een Tiny Forest is een fijne ontmoetingsplek voor buurtbewoners, kinderen krijgen er les in het buitenlokaal en het maakt de wijk klimaatbestendiger. Wil jij een bijdrage leveren aan het ontwerp en de realisatie? Lees dan snel verder!

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek of organiseren hier de buurtbarbecue. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.


Een Tiny Forest in jouw buurt?

De gemeente kan het echter niet alleen. Hier is het enthousiasme uit de buurt voor nodig. Het bos wordt immers van en voor de buurt en de naburige school.

Word initiatiefnemer!

Vind je het leuk om als initiatiefnemer samen een Tiny Forest te realiseren in jouw buurt? Als Tiny Forest initiatiefnemer doe je ervaring op en helpt IVN je waar nodig. Voordat een Tiny Forest wordt toegewezen, wordt jouw plan gecheckt aan de hand van selectiecriteria. Belangrijk is bijvoorbeeld dat het plan wordt gedragen door een aantal personen en niet door jou alleen. Zorg er daarom voor dat je een groepje enthousiaste mensen om je heen verzamelt: veel handen maken immers licht werk!


Selectiecriteria

  • De locatie heeft draagvlak in de wijk en wordt ondersteund door bewoners en andere partijen.
  • Er is een basisschool of BSO op loopafstand.
  • De locatie is 200 tot 400 m2 groot en tenminste 4 meter breed.
  • Op de locatie mogen bomen zo hoog groeien als ze zelf willen.
  • Het bos mag minimaal 10 jaar op de locatie blijven staan.
  • De locatie is gelegen in een woonwijk.
  • De locatie is (semi)openbaar toegankelijk.


Aanmelden

Schrijf, teken of knutsel een plan en meld je team aan op www.ivn.nl/tiny-forest-nl/word-initiatiefnemer. Stuur jouw plan voor 4 augustus 2019 in!

Inloopavond

Ben je geïnteresseerd in het maken van een plan voor het Tiny Forest in Enschede of wil je meer informatie over Tiny Forests? Kom dan naar de inloopavond op woensdagavond 26 juni van 17.00
19.00 in het Stadhuis, Langestraat 24 in Enschede.