Overijssel
Natuur
woensdag25sep2019

Gezocht: Sport- en cultuurverenigingen voor opruimacties langs IJssel

Gemeenten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen zoeken sport- en cultuurverenigingen die op zaterdagochtend 26 oktober of 2 november zwerfafval langs de IJssel willen opruimen. In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen, zij krijgen elk een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvangen ze een bijdrage voor hun clubkas. Verenigingen kunnen zich t/m 14 oktober aanmelden via https://www.schonerivieren.org/aanmelden-schone-ijssel.

IJsseljutters

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluiten gemeenten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen zich aan bij het riviernetwerk Schone IJssel: in heel Overijssel en Gelderland maken verenigingen de oevers van de IJssel schoon. De opruimacties langs de IJssel worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0.

Opruimen en onderzoeken

De opruimacties langs de IJssel zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2020 zullen de eerste ‘citizen scientists’ op pad gaan langs de IJssel.

De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.