Overijssel
IVN
woensdag07okt2020

Gezocht: Sport- en cultuurverenigingen voor opruimacties langs de IJssel en Vecht

Gemeenten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen gaan samen met bewoners de strijd aan tegen plastic afval op de oevers van de IJssel. Langs de Vecht wordt er voor het eerst ook opgeruimd in gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Zwolle en Zwartewaterland. De gemeenten zoeken daarom sport- en cultuurverenigingen die op zaterdagochtend 31 oktober (IJssel) en 7 november (Vecht) afval langs willen opruimen. In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen, zij krijgen allen een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen om schoon te maken. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas.

Verenigingen langs de IJssel kunnen zich t/m 19 oktober aanmelden via https://www.schonerivieren.org/opruimactie-langs-de-ijssel-voor-verenigingen/ 

De opruimacties langs de IJssel zijn een samenwerking met platform Schone IJssel 2.0 en worden mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel.

Verenigingen langs de Vecht kunnen zich t/m 26 oktober aanmelden via https://www.schonerivieren.org/opruimactie-langs-de-vecht-voor-verenigingen/ 

De opruimacties langs de Vecht worden mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel.

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel en de Vecht maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. In heel Nederland maken verenigingen daarom de oevers van de rivieren schoon.

Opruimen en onderzoeken

De opruimacties zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: plasticvrije rivieren in 2030. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.