Overijssel
Kind & Natuur
woensdag18apr2018

Finalisten wedstrijd Groenste schoolplein van Overijssel zijn bekend!

Gisteren is bekend gemaakt welke scholen door mogen naar de finale van de wedstrijd voor het groenste schoolplein. Vijfentwintig scholen in Overijssel hebben de afgelopen maanden toegewerkt naar een ontwerp-idee voor een groen schoolplein. Met de wedstrijd ‘Groen Groener Groenst’ stimuleert en ondersteunt Provincie Overijssel deze scholen in het vergroenen van hun schoolplein. Want een groen schoolplein is veel leuker, gezonder en leerzamer dan een grijs plein!

Uit de vele scholen die zich hadden aangemeld voor deze wedstrijd, werden vijfentwintig scholen geselecteerd die sinds november van het afgelopen jaar hard hebben gewerkt aan hun ontwerp-idee. Daarbij speelden kinderen de hoofdrol. Zij weten immers het best hoe zij graag zouden willen spelen en welke groene elementen daarvoor nodig zijn. Zo maakten kinderen bijvoorbeeld moodboards, bouwden maquettes en interviewden andere leerlingen en leerkrachten. Naast kinderen kregen ook leerkachten, ouders en buurtbewoners een stem in het vormgeefproces. Zo ontstonden er plannen met een breed draagvlak binnen en buiten de school. Veel pleinen werden zo ontworpen dat buurtbewoners na schooltijd ook gebruik kunnen maken van het groene plein.

Landschap Overijssel, NMO en IVN Overijssel ondersteunden de scholen in hun ontwerpproces. Zij verzorgden een aantal ontwerpsessies op de betrokken scholen voor kinderen, ouders, buurtbewoners en leerkrachten.

JAB

Afgelopen dinsdag werden er elf scholen uitgekozen die door mogen naar de feestelijke finale op 25 april aanstaande. Tien van deze scholen werden verkozen door een deskundige, onafhankelijke jury. De elfde school won de ‘wild card’ door de  meeste ‘likes’ te verzamelen. Op 25 april krijgen alle finalisten de kans om hun plan te pitchen. Een jury bestaande uit kinderen zal terplekke de drie beste ontwerpen uitkiezen. De winnende school krijgt €35.000,- als bijdrage voor het vergroenen van het plein, de tweede en derde plaats winnen respectievelijk €20.000,- en €10.000,- voor de vergroening. Daarnaast mag de winnende school een jaar lang de titel ‘Het groenste schoolplein van Overijssel’ dragen.

IVN Overijssel wil kinderen meer in contact brengen met de natuur. Kinderen brengen steeds meer tijd binnen en achter een beeldscherm door. Als ze buiten spelen, mogen ze minder ver van huis dan vroeger. Tegelijkertijd blijkt uit steeds meer onderzoeken het belang van natuurbeleving voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Dat maakt het extra belangrijk dat kinderen de natuur kunnen beleven dichtbij huis en school. IVN Overijssel ondersteunt daarom het vergroenen van schoolpleinen.

Benieuwd welke scholen meededen en welke door mogen naar de finale? Kijk dan op Jij&Overijssel.