Noord-Holland
Natuur in de Buurt
woensdag17jul2019

Zaanstad officieel partnergemeente Tiny Forest

Vandaag ondertekenden Gerard Slegers, wethouder Openbare Ruimte van de Gemeente Zaanstad en regiodirecteur Petra Schut een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van 3 Tiny Forests. Daarmee is Zaanstad nu officieel partnergemeente. IVN legde het eerste Tiny Forest van Nederland al aan in Zaanstad, in het Darwinpark. Afgelopen maart is er nog een Tiny Forest in Assendelft-Saendelft bijgekomen.

Wethouder Openbare Ruimte Zaanstad Gerard Slegers is enthousiast: “Ik ben heel blij dat we partnergemeente zijn geworden van IVN Natuureducatie. Een Tiny Forest heeft zoveel voordelen: het vergroot de biodiversiteit. Er is meer ruimte voor verschillende bomen en struiken maar ook voor insecten bodemleven, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren. Bovendien heeft het vele voordelen boven bestrating of gras. Denk aan het afvoeren van regenwater en het voorkomen van hittestress."

Ook heeft een Tiny Forest een duidelijke educatieve waarde omdat er altijd een basisschool of BSO in de buurt bij wordt betrokken waar de kinderen van worden opgeleid tot Tiny Forest Rangers.

zaanstad_tiny_forest_ivn

Word initiatiefnemer in Zaanstad!

Op dit moment is nog niet bekend waar de drie Tiny Forests in Zaanstad komen. Maar woon jij in de gemeente Zaanstad en wil jij een Tiny Forest in jouw buurt, word dan initiatiefnemer! Als Tiny Forest initiatiefnemer helpen de gemeente Zaanstad en IVN je om dit minibos te realiseren. Voordat een Tiny Forest wordt toegewezen, checken gemeente en IVN jouw plan aan de hand van selectiecriteria. Belangrijk is bijvoorbeeld dat het plan wordt gedragen door een aantal personen en niet door jou alleen. En dat er een school of buitenschoolse opvang bij betrokken is. Hier kan je je aanmelden.