Noord-Holland
IVN
woensdag18dec2019

'Vier de natuur’ inspiratiebijeenkomst

Marshmallows gemaakt van onkruid, goede gesprekken in de regen rond het kampvuur en heel veel tips voor leuke activiteiten. Dat de natuur voor veel mensen een bron van inspiratie is en reden kan zijn voor een feestje blijkt uit al deze elementen van de ‘vier de natuur-bijeenkomst’ bij de Ceuvel in Amsterdam-Noord op zaterdag 14 december. 

De middag wordt door Peter Luijten (IVN Natuureducatie) geopend met wat vragen over de achtergrond van de aanwezigen en de reden waarom ze vandaag gekomen zijn. De antwoorden lopen uiteen, maar wat overeenkomt is dat iedereen houdt van de natuur èn van een feestje: ‘Met mijn passie voor natuur zou ik graag een natuurfeestje organiseren op mijn eigen landje hier in de buurt, ik hoop vandaag inspiratie en tips op te doen over hoe ik dit kan organiseren’. 

Fête de la Nature

Als er iemand weet hoe je een natuurfeestje viert is het Anne Leeflang. Acht jaar geleden startte zij het Fête de la Nature festival in Nederland naar het gelijknamige voorbeeld uit Frankrijk, met als groot verschil dat het hier niet georganiseerd wordt door natuurorganisaties, maar door burgers zelf. Dit zorgt voor een enorme diversiteit aan locaties en thema’s bij de feestjes. Een prachtig voorbeeld van een paar jaar geleden was ‘Vier de natuur in Moerwijk’.

Landschappen proeven

Jonmar van Vlijmen van De Onkruidenier combineert cultuur en natuur door met behulp van (on)kruiden verhalen te vertellen over het landschap. De Onkruidenier laat mensen letterlijk het landschap proeven door lokale kruiden te verwerken in lekkernijen. Hij heeft vandaag een hapje meegebracht met een bijzonder verhaal: Hier in Amsterdam-Noord stroomde het land ongeveer 100 jaar geleden over met zout water na het doorbreken van de dijk. Na een lange speurtocht van De Onkruidenier naar zoutminnende soorten in de omgeving vonden ze heemst, die in het Engels ‘Marshmallow’ wordt genoemd. Het schijnt dat de oude Egyptenaren de wortels van deze plant oogstten en hier een soort snoepjes van maakten, die misschien wel op Marshmallows hebben geleken. Dit was voor De Onkruidenier aanleiding om te gaan experimenteren met het maken van Marshmallows van heemst. Aan de aanwezigen vandaag de eer om één van deze experimenten te proeven.

Kunst, cultuur en natuur

Ook kunstenaar Irene Fortuyn van Ketter en co integreert cultuur en natuur. Ze werkt aan culturele projecten, om mensen meer betrokken te laten voelen bij plekken in de buitenruimte. Zo doet ze het tuinbazen-project om mensen bewust te maken van hun eigen rol en die van de tuinmannen in de Amsterdamse parken. Ze ontwikkelde hiervoor onder andere een memory-spel met alle rollen die bezoekers en tuimannen hebben in het park. Deze inspiratiemiddag is natuurlijk een mooi moment om dit spel met elkaar te spelen.

Kampvuur zorgt voor verbinding

Eén van de workshops vanmiddag is een kampvuursessie begeleid door Henrik Looij van Nature Quest en Durk Gardenier van de Bildung Academie. Onze hedendaagse maatschappij is vooral gefocust op cognitie, waardoor we een deel van het menszijn -zoals gevoel en intuïtie- (te) weinig gebruiken. Een kampvuur is één van de oeroude natuurlijke gebruiken om meer verdieping en verbinding met onszelf, elkaar en de natuur te krijgen. Terwijl het vuurtje buiten aangestoken wordt begint het hard te regenen. Naast wat ongemak in het begin leidt dit vooral tot een nóg groter gevoel van saamhorigheid, omdat iedereen dicht tegen elkaar aanschuift tijdens het delen van persoonlijke verhalen. 

Organiseer een natuurfeestje

Een andere workshop is ‘organiseer een natuurfeestje’, begeleid door Anne Leeflang (Fête de la Nature) en Ilja Beudel (IVN Natuureducatie). Anne geeft aan dat het van belang is om ‘out of the box’ te denken bij het organiseren van een natuurfeestje. Door zelf te bedenken wat je eerste natuurbeleving was kan je een bijzonder gevoel oproepen. Dit gevoel -bijvoorbeeld verrassing, verwondering, ontdekking- kan je tijdens een natuurfeestje proberen over te brengen bij het publiek. Ilja gaat in op de organisatorische kant en geeft een paar praktische tips: maak een ‘organisatiepad’ van plan tot uitvoering en verdeel taken via de ‘sneeuwvlokmethode’. In groepjes worden de bijzondere natuurbelevingen en ideeën voor natuurfeestjes gedeeld.

Tijdens de ‘wrap up’ blijkt dat er genoeg inspiratie is om concreet mee aan de slag te gaan. We kijken uit naar alle natuurfeestjes die in de toekomst gevierd zullen worden!