Noord-Holland
Kind & Natuur
woensdag18okt2017

Tuin voor vlinders en de buurt in de Rosmolenwijk, Zaandam

Op 20 oktober krijgt de Rosmolenwijk een vlindertuin. Samen met kinderen van de Kinderraad, de Willibrordschool, BSO de Flindr, buurtgenoten en IVN Natuureducatie verandert de gemeente deze dag een groenstrook bij het Roggeplein in een prachtige vlindertuin.

Dromen voor de wijk

Een gezonde, sociale, mooie en groene Rosmolenwijk. Dat is het doel. In het kader van het project ‘Gezonde Buurten’ heeft de Kinderraad de afgelopen maanden nagedacht hoe dat waar te maken.

In juli presenteerde de Kinderraad de dromen aan de wethouder en buurtgenoten. Masja Gielstra, IVN Natuureducatie: 'de Kinderraad had veel mooie dromen voor de buurt en de gemeente heeft hier goed naar geluisterd. De nieuwe inrichting van het Roggeplein biedt veel kansen voor meer groen, ontmoetingsplekken en spelen. Een van die dromen was een vlindertuin met meer bloemen en vlinders in de wijk en daar kunnen we met de gemeente nu al mee aan de slag.’

Warme huisjes voor vlinders

Kinderen van de Kinderraad, de Willibrordschool en BSO de Flindr helpen de gemeente bij het aanleggen van de vlindertuin. Kersverse burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming bezoekt de vlindertuin ook tijdens deze feestelijke dag. Hamming krijgt een rondleiding door de tuin waar ook een informatiebord en vlinderhuisjes te vinden zijn. De huisjes zijn afgelopen zomer gemaakt door kinderen uit de buurt en bewoners van wijkzorgcentrum Pennemes. Het wordt kouder en daarom zijn de vlinderhuisjes hard nodig. Veel vlinders zullen er de komende tijd niet te zien zijn in de vlindertuin. Wanneer het warmer wordt komen veel vlinders weer langzaam tevoorschijn en verandert de tuin in een echte vlindertuin.

Iedereen is welkom om de aanleg van de vlindertuin bij te wonen. Het begint vrijdag 20 oktober om 13.00 uur bij het Roggeplein. Er worden gezonde hapjes en drankjes verzorgd door buurtgenoten.

Over Gezonde Buurten - Rosmolenwijk

Gezonde Buurten – Rosmolenwijk is een project van IVN, mogelijk gemaakt met financiering van de Provincie Noord Holland. Samen met buurtbewoners en lokale partners zoals Pennemes, Sociaal Wijkteam, Gemeente Zaanstad, Jeugdteam en JOGG streeft IVN naar een Gezondere Buurt.  Lees meer op de projectpagina.