Noord-Holland
IVN
dinsdag21mei2019

Terugblik ledendag 2019

Op een bijzonder koude zaterdag in april waren alle Noord-Hollandse IVN’ers welkom bij afdeling Noord-Kennemerland om zich te laten inspireren. In het prachtige Parnassia-gebouw, de thuishaven van de afdeling middenin in de duinen en vlak bij zee, werden we warm ontvangen. Namens de afdeling heette Joop Bons iedereen welkom. Als afdeling gaven ze graag gehoor om andere IVN’ers tijdens deze dag te inspireren en er stond dan ook veel moois op het programma. Boswachter Natasja Nachbar van PWN gaf een zeer actuele lezing over het duinherstel en hoe publiek daarbij betrokken wordt. Schaapsherder Marijke Dirkson vertelde hoe het is om als herder actief te zijn in Noord-Holland. 

Na een heerlijke biologisch dynamische lunch was het tijd voor excursies. Een groot deel fanatiekelingen gingen aan de slag met de IVN-wandelapp. Hans Hogebrink, vrijwilliger bij IVN Apeldoorn, stond aan de wieg van deze wandelapp en vertelde de deelnemers hoe zij het beste met deze app kunnen werken.

Een zeer inspirerende werkgroep is de scholenwerkgroep. Als voorbeeld namen zij de activiteiten rondom plastic afval. Hiervoor was onder andere een hele leuke speurtocht buiten uitgezet, maar april doet wat hij wil en het begon flink te hagelen en te sneeuwen! De materialen, quizjes en opdrachten zijn gevarieerd en van hoge kwaliteit en de werkgroep deelt deze graag met andere afdelingen!

Natuurgidsen in opleiding namen de liefhebbers mee op excursie door Bergen aan Zee. En ook aan het beroemde ‘korren’ kon je deze dag deelnemen. Een beetje vreemd in de sneeuw, maar heel bijzonder. Met zijn allen werd er hard gewerkt om het sleepnet door de zee te trekken, maar het leverde heel veel moois op. Ongelooflijk hoeveel dieren er meekomen in dat net: garnalen, sprotjes, krabbetjes, kwalletjes, schorren. En het trok extra publiek, want het maakt heel nieuwsgierig als je met zijn allen enthousiast naar de bak vol waterdiertjes kijkt met de interessante verhalen van de gids erbij.

Kortom, een dag vol inspiratie. Heel veel dank gaat uit naar de IVN’ers van afdeling Noord-Kennemerland, die ons zeer gastvrij ontvingen met koffie, lekkers en een prachtig inspirerend programma! 

Er valt veel moois uit te wisselen tussen de scholenwerkgroepen, en die behoefte bleek er ook te zijn tijdens deze workshop. Dat kan op ons.ivn.nl (intranet) in de groep IVN-ers kind en natuur – Noord-Holland - Utrecht. Wil je ook kennis uitwisselen over kinderactiviteiten, meld je dan aan voor de groep op ons.ivn.nl, of laat je hiervoor uitnodigen via een mailtje naar m.gielstra@ivn.nl.