Noord-Holland
Natuur
woensdag20sep2017

Leerlingen Lelyschool leren over water zuiveren

Onder leiding van enthousiaste IVN gidsen en een medewerker van Vitens kregen leerlingen uit groep 5/6 van de Lelyschool uit Hilversum op 15 september als allereerste een unieke veldles. Het was een ware ontdekkingstocht in een prachtig natuurgebied waar de kinderen uitleg kregen over water winnen en zuiveren en zelf op pad gingen.

Struinen door de natuur

De veldles duurde twee uur waarin de leerlingen eerst uitleg kregen van Herman de Greeff van Vitens. Hij vertelde over het gebied waar de kinderen waren en hoe oud het was. Natuurlijk liet hij zien hoe het grondwater gewonnen en gezuiverd werd. De leerlingen waren erg nieuwsgierig en vroegen Herman van alles. Daarna was het tijd om zelf op pad te gaan. In groepjes van vijf gingen de leerlingen met een IVN gids langs allerlei opdrachten: zelf water zuiveren, bodem boren, vogels kijken, dierensporen zoeken en kriebelbeestjes zoeken. De paddenstoelen schoten uit de grond en op verschillende plekken werden bijzondere exemplaren ontdekt.

Veldlessen voor alle scholen in het Gooi

Drinkwaterbedrijf Vitens en IVN Natuureducatie hebben de handen ineen geslagen om een unieke veldles voor leerlingen van groep 5 en 6 aan te bieden voor scholen in het Gooi in het waterwingebied in Laren. In deze veldles gaan leerlingen op struintocht in het normaal afgesloten gebied om daar te leren hoe water gezuiverd wordt en hoe belangrijk de natuur is in het proces van waterwinning en waterzuivering. Vrijwilligers van IVN ’t Gooi begeleiden de veldles en vanaf het voorjaar 2018 zijn alle scholen welkom.

Waterwingebied Laren

Het waterwingebied in Laren aan de Hilversumseweg tussen Hilversum en Laren is normaal een gesloten gebied. Vroeger werd het water gewonnen door naar het water toe te graven, waardoor het gebied nu veel lager ligt dan de omgeving. Er zijn diverse soorten spechten, een reiger, konijnen en zelfs heel af en toe een ijsvogel te vinden en ook planten en bomen zijn er volop. Een mooie maar ook interessante omgeving voor leerlingen om de natuur te ervaren én te leren over waterwinning.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Vivian Boers.