Noord-Holland
Natuur
donderdag14jul2016

Kleine Wildernis beste groene initiatief Noord-Holland

Het IVN-project De Kleine Wildernis is de winnaar van de Eerste Hulp bij Groen prijs 2016. De jury voorziet een succesvolle toekomst voor het idee om samen met lokale partijen kleine bossen aan te planten die o.a. fijnstof en overtollig regenwater opvangen en de biodiversiteit vergroten.

Het groene initiatief Kleine Wildernis werd uit 30 inzendingen gekozen voor de Eerste Hulp bij Groen prijs. Voor het derde jaar op rij loven samenwerkende natuurorganisaties en de provincie Noord-Holland deze prijs uit aan burgers die op eigen initiatief een bijdrage leveren aan de natuur in onze provincie. De Publieksprijs ging naar het innovatieve Symbioculture Farm.

IVN-projectleider Daan Bleichrodt ontving de prijs t.w.v. 1.000 euro uit handen van de juryleden Sjakel van Wesemael (PWN, drinkwaterbedrijf en beheerder van de Noord-Hollandse duinen), Laurens Bonekamp (boswachter Staatsbosbeheer) en Rob Krom (Hoofd GebiedsAdvies Alkmaar, ingenieursbedrijf Sweco). De jury voorziet een grootse toekomst voor het project.

Juryvoorzitter Sjakel van Wesemael: ‘Het is heel simpel: de Kleine Wildernis voldoet aan alle criteria; het draagt bij aan de biodiversiteit in Noord-Holland, tegelijk betrekt het mensen bij natuur, heeft potentie om heel succesvol te worden en kan een vliegwielfunctie hebben voor andere projecten en regio's.’

Kleine Wildernissen

IVN legt samen met buurtbewoners, schoolkinderen en de hulp van lokale overheden in heel Noord-Holland kleine dichtbegroeide bossen aan. Zo’n Kleine Wildernis heeft veel voordelen: herstel van biodiversiteit, opvang van overtollig regenwater, zuivering van de lucht en minder hitte. Bekijk hier een filmpje over de eerste Kleine Wildernis in Zaandam. Het prijzengeld van 1.000 euro gaat IVN benutten om in Noord-Holland een tweede Kleine Wildernis aan te leggen.

Over de prijs

Burgers nemen steeds meer het heft in eigen hand, ook op het gebied van natuur. De provincie en de samenwerkende natuurorganisaties in Noord-Holland willen deze groene initiatiefnemers faciliteren met hun kennis, en samenwerking tussen bestaande vrijwilligers en nieuwe initiatiefnemers bevorderen. De Eerste Hulp bij Groen prijs werd voor de derde keer uitgereikt op de Groene Dialoogdag, georganiseerd door IVN in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Foto: Melanie van Zweeden