Noord-Holland
Natuur
donderdag07dec2017

Geslaagde natuurkoffer activiteit bij Sint Agnes in Heemskerk

Op donderdag 30 november kwamen vrijwilligers van de werkgroep Natuurkoffer van IVN Midden Kennemerland langs bij ViVa! Zorggroep in Heemskerk. Het was de eerste keer dat de Natuurkoffer er was bij deze Grijs, Groen & Gelukkig-locatie.

De vrijwilligers hebben er een gezellige middag van gemaakt in de huiskamer van afdeling De Kruisberg. Tijdens het uitpakken van de koffer waren een aantal bewoners eerst een beetje huiverig. Maar toen de vrijwilligers eenmaal waren begonnen, deden bijna alle 9 bewoners gezellig mee. Zo wisten drie bewoners regelmatig een antwoord op de vragen en konden zelf ook nog vertellen over de natuur.

Niet alleen bewoners deden mee, ook de begeleiders ervaarden de natuur binnen. De bewoners lieten blijken dat ze het een geslaagde middag vonden.

De Natuurkoffer

De Natuurkoffer is een koffer vol natuurproducten om ouderen die niet goed ter been zijn de natuur te laten beleven zonder dat zij daarvoor de deur uit hoeven. Vrijwilligers van IVN trekken met deze koffer langs zorgcentra om de zintuigen van ouderen te prikkelen: de geur van dennennaalden, het zien van natuurbeelden, het voelen aan een ruwe bolster van een kastanje, het proeven van zelfgemaakte bramenjam. Hierdoor komen herinneringen naar boven die aanleiding zijn voor een gesprek. De natuur wordt ingezet als middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken.

Over Grijs, Groen & Gelukkig

IVN wil met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we door de omgeving rondom zorginstellingen te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden wil IVN ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht.