Noord-Holland
Gezondheid
dinsdag19sep2017

Feestelijke opening plantenwand in ViVa! Zorggroep

Sinds woensdag 13 september is ViVa! Zorggroep in Heerhugowaard een stukje groener. Daar werd die dag namelijk de nieuwe plantenwand feestelijk geopend. De plantenwand zal een jaar in de woonkamer van de zorggroep hangen en moet de luchtkwaliteit gaan verbeteren. Onderzoek moet gaan uitwijzen wat de effecten van de planten zijn, maar de bewoners zijn nu al erg enthousiast.

Binnen in het groen

Terwijl het buiten hard waaide zaten bewoners, verzorgers en andere belangstellenden afgelopen woensdag veilig binnen tussen het groen. Een van de bewoners had de eer om de plantenwand te openen door het lint door te knippen. Dit bleef niet onopgemerkt door zijn medebewoners die onder het genot van een gebakje de opening meevierden.

Variatie aan planten

De plantenwand bestaat uit verschillende soorten planten waarvan uit eerdere onderzoeken is gebleken dat ze de lucht zuiveren. Om dat in de gaten te houden zijn er sensoren opgehangen die de luchtkwaliteit meten. Over een jaar zal de uitslag van het onderzoek bekent zijn. Als de resultaten positief zijn is de kans groot dat de plantenwand vaker in zorgcentra te zien zal zijn.

Grijs, Groen en Gelukkig

Dit onderzoek maakt deel uit van het IVN project ‘Grijs, Groen en Gelukkig’. Dit project is erop gericht om ouderen een gelukkige en groene oude dag te bezorgen. Dit gebeurt door groene activiteiten te organiseren in en om zorginstellingen.