Noord-Holland
Natuur in de Buurt
woensdag27feb2019

Eerste Tiny Forest in Uithoorn geplant!

Afgelopen dinsdag 26 februari staken de kinderen van Kinderopvang Solidoe samen met bewoners, buurtbeheer De Legmeer, Hoek Hoveniers, gemeente Uithoorn en IVN de handen uit de mouwen en plantten met elkaar het eerste Tiny Forest in de gemeente. Na deze prachtige plantdag is de eerste van vier Tiny Forests in de Gemeente Uithoorn en feit: het SoliDOEbos!

Allemaal een eigen boompje

Kinderen die meehielpen met het planten van wel 750 jonge boompjes mochten allemaal een eigen boompje uitkiezen en deze een naam geven. Zodoende staan nu onder andere Loekie, Simone, Dennis, Christie, Lofie, Stekeltje, Theodora en Speedy met hun wortels goed in de aarde te pronken naast de Brede School De Legmeer. Ook wethouder Hans Bouma plantte zijn eigen boom. De komende jaren zullen de kinderen van Solidoe als echte Tiny Forest Rangers voor het bos zorgen. Ze worden hierbij geholpen door Buurtbeheer de Legmeer, de praktijkschool, de Groengroep, IVN Ronde Venen Uithoorn en de gemeente.

“Een compliment aan alle betrokkenen, dit is een goed begin van een mooie samenwerking!” – Hans Bouma, Wethouder Gemeente Uithoorn

Niet twee, niet drie, maar vier minibosjes!

Uithoorn is in augustus vorig jaar geselecteerd als één van twaalf partnergemeenten in het Tiny Forest project. Dat betekent dat IVN samenwerkt met de gemeente en lokale initiatiefnemers om in totaal maar liefst vier Tiny Forests te realiseren. Buurtbeheer De Legmeer heeft daar mooie toekomstplannen mee. De Tiny Forests worden onderdeel van een groter project: het Legmeerbos. Groene gebieden in en rond de wijk Legmeer worden met elkaar verbonden en vormen zo een aaneenschakeling van afwisselende natuurgebiedjes, waaronder dus enkele Tiny Forests, zoals het gloednieuwe SoliDOEbos.

Gezonde natuur dichtbij voor iedereen

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en verbetert het klimaat en de biodiversiteit in de wijk. Daarnaast heeft het buitenlokaal waarin kinderen les krijgen over hun eigen bos en de Nederlandse natuur. 

Dit project is mede te danken aan een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het Tiny Forest SoliDOEbos is daarnaast mogelijk gemaakt door SLS, Gemeente Uithoorn, Buurtbeheer De Legmeer en IVN Ronde Venen Uithoorn.