Noord-Holland
Natuur in de Buurt
woensdag27nov2019

Dubbel Tiny Forest in Uithoorn geplant!

Afgelopen dinsdag 26 novemer hebben leerlingen van SBO de Dolfijn en OBS de Toermalijn een Tiny Forest geplant in Uithoorn. Ze kregen hierbij hulp van bewoners, buurtbeheer De Legmeer, Hoek Hoveniers, gemeente Uithoorn en IVN. Het is het tweede Tiny Forest in Uithoorn en deze is extra bijzonder. Het zijn namelijk twee Tiny Forests in één en daarom is het bos dubbel zo groot. NH Nieuws maakte een leuk item, je vindt het hier

Boompjesland 

De leerlingen hadden een flinke klus: er zijn ongeveer 1200 bomen geplant in de modderige klei nabij de Brede School. Eerder al mochten ze zelf een naam geven aan het bos, zodoende heet het Tiny Forest Boompjesland. Alle planters mochten daarnaast een boompje kiezen die ze een naam konden geven. Dit wordt hùn boom die ze de rest van hun schoolgaande leven –en hopelijk daarna nog steeds- kunnen volgen. De komende jaren zullen de kinderen van beide scholen als echte Tiny Forest Rangers voor het bos zorgen. Ze worden hierbij geholpen door Buurtbeheer de Legmeer, de praktijkschool, de Groengroep, IVN Ronde Venen Uithoorn en de gemeente.

Legmeerbos

Uithoorn is in augustus 2018 geselecteerd als één van twaalf partnergemeenten in het Tiny Forest project. Dat betekent dat IVN samenwerkt met de gemeente en lokale initiatiefnemers om in totaal maar liefst vier Tiny Forests te realiseren. Buurtbeheer De Legmeer heeft daarvoor initiatief genomen. De Tiny Forests worden onderdeel van een groter project: het Legmeerbos. Groene gebieden in en rond de wijk Legmeer worden met elkaar verbonden en vormen zo een aaneenschakeling van afwisselende natuurgebiedjes, waaronder dus enkele Tiny Forests.

Gezonde natuur dichtbij voor iedereen

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en verbetert het klimaat en de biodiversiteit in de wijk. Daarnaast heeft het buitenlokaal waarin kinderen les krijgen over hun eigen bos en de Nederlandse natuur. 

Dit project is mede te danken aan een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het Tiny Forest Boompjesland is daarnaast mogelijk gemaakt door SLS, Gemeente Uithoorn, Buurtbeheer De Legmeer en IVN Ronde Venen Uithoorn.