Noord-Holland
Duurzaamheid
dinsdag10okt2017

Dag van de duurzaamheid met gedeputeerde Adnan Tekin

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid en dit jaar staat de dag in het teken van ‘de wereld van voedsel’. Adnan Tekin, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor natuur en milieu las voor aan groep 6 van de Dreefschool in Haarlem. Het verhaal ging over moestuinen en compost, daar bleken de leerlingen al wel het een en ander van te weten! Helaas hadden ze geen schooltuin, maar de meesten hadden al wel ervaring met tuinieren thuis, of bij opa en oma. Dhr. Tekin gaf de leerlingen gelijk een lesje politiek: ‘maak werk van een moestuin bij de juf en de directeur!’.

Maar wat is nou eigenlijk duurzaamheid volgens de kinderen? ‘Niet te lang douchen en de lamp uitdoen’, zei een leerling. De ander zei ‘niet te vaak met het vliegtuig op vakantie’. Maar ook gezond eten was een interessant thema. Daarmee zat het in deze klas eigenlijk wel goed: in de lunchboxen zat water, soms met wat munt of vers fruit erin. En verder werd ook veel fruit genoemd. Sóms een gezonde koek, maar de ingrediënten werden wel gecheckt! Soms kwam het fruit wel van heel ver, dat was dan weer minder duurzaam. Was het dan allemaal zo verstandig, vroeg dhr. Tekin zich af? Ja, eigenlijk wel! Maar een van de leerlingen wilde wel graag weten van dhr. Tekin of hij dan nooit pannenkoeken at. Jazeker wel! En plezier maken met gezond eten kan ook best, want een leerling gaf deze tip: maak in een appelschil sneetjes en doe het als gebitje in je mond.

"Wij hebben thuis een moerbeiboom, die we delen met de vogels. Zij eten de bovenste vruchten en voor ons blijft er ook genoeg over" aldus een van de leerlingen.
 

In gesprek met vrijwilliger IVN

Dhr. Tekin moest naar de commissaris van de koning, maar in de klas werd met Hans Kerkhoff, vrijwilliger van IVN Zuid-Kennemerland (in de klas ook bekend als ‘de opa van Job’) het kringgesprek nog voortgezet. Hebben alle groentes bloemen? En waar blijven mieren bijvoorbeeld in de winter? Dat laatste kunnen de leerlingen onderzoeken, want in groep 6 gaan zij alle seizoenen naar Thijsse’s Hof en worden daar rondgeleid door vrijwilligers van IVN Natuureducatie.

Dag van de Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid op 10-10-2017 is het grootste duurzaamheidsevenement dat in Nederland wordt georganiseerd. Honderden bedrijven, organisaties, overheden en particulieren laten zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk, maar zeker ook leuk en inspirerend is. De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Urgenda, de actie-organisatie die ons land sneller duurzaam wil maken.