Noord-Holland
Natuur in de Buurt
donderdag23mei2019

Alkmaar, Den Helder en Zaanstad zijn partnergemeenten Tiny Forest

Alkmaar, Den Helder en Zaanstad zijn geselecteerd als Tiny Forest partnergemeenten van 2019! Een Tiny Forest is een inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos is een prettige plek voor dieren en mensen en zorgt bovendien voor verkoeling, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Gemeenten konden zich sinds maart aanmelden om samen met IVN Natuureducatie, scholen en buurtbewoners, drie Tiny Forests in hun gemeente aan te leggen. Uit de 37 aanmeldingen zijn 15 gemeenten geselecteerd. In Noord-Holland zijn dat er dus maar liefst drie geworden! In Alkmaar, Den Helder en Zaanstad worden dit najaar de eerste Tiny Forests al aangeplant.

100 Tiny Forests voor 2021

Begin vorig jaar ontving IVN Natuureducatie € 1,85 miljoen van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van 100 Tiny Forests. Deze wil IVN realiseren samen met geselecteerde partnergemeenten. Vorig jaar zijn er al 12 gemeenten geselecteerd. Dit jaar zijn dat er onder andere door een donatie van de Fred Foundation 15.

Daan Bleichrodt, IVN projectleider Tiny Forest: 'Niet alleen het aantal gemeenten valt op, maar ook de diversiteit. Of je nu aan de Zeeuwse kust, de Friese meren, in de Randstad of in het Limburgse Heuvellandschap woont, je bent altijd dichtbij een Tiny Forest.’

De andere 12 partnergemeenten zijn: De Ronde Venen, Dordrecht, Ede, Eijsden-Margraten, Hoogeveen, Kampen, Leeuwarden, Roermond, Smallingerland, Tilburg, Tynaarlo en Weert.