Noord-Brabant
Natuur in de Buurt
maandag08okt2018

Zoemsessies: hoe maak je met beleid en beheer de gemeente bijvriendelijk?

Kom naar de inspiratiesessie in Breda
op 29 november.
 

Geef de wilde bij een warm welkom

Je kent ze wel, inwoners die iedereen graag in zijn gemeente wil hebben. Hun werklust is spreekwoordelijk en ze laten alles groeien en bloeien. Ze hebben maar weinig nodig om zich thuis te voelen. Helaas gaat het niet goed met de wilde bij, want daar hebben we het over. De helft van alle soorten is bedreigd. Geef de wilde bijen daarom een warm welkom en laat uw gemeente weer zoemen!      

Positieve boodschapbij

Na een succesvolle serie Zoemsessies afgelopen voorjaar, organiseren GDO en Stadswerk, in samenwerking met Natuur & Milieu en IVN, een nieuwe reeks van vijf kleinschalige bijeenkomsten. Hierin zoemen we in op regionaal bijvriendelijk beheer en beleid. En laten we u zien hoe uw gemeente in aanmerking komt voor het officiële predicaat ‘Bijvriendelijk’! En wat deze positieve boodschap die u als gemeente kunt uitdragen, uw gemeente oplevert. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor gemeenten die aan de slag willen met bijenvriendelijk beheer. Het is met name interessant voor bestuurders, beleidsadviseurs en beheerders. Per Zoemsessie gaan we dieper op een specifiek thema, zie daarvoor het programma.

Campagne Nederland Zoemt

De Zoemsessies maken onderdeel uit van de campagne Nederland Zoemt die als doel heeft het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Het is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu. Partners Stadswerk en GDO zetten zich in om zoveel mogelijk gemeenten enthousiast te maken om bijenvriendelijk te worden. Bekijk een impressie van ons inspiratieseminar.

Programma Zoemsessies

In grote lijnen ziet het programma van de Zoemsessies er op iedere locatie als volgt uit:

15:00 uur    
Welkom door GDO-moderator Jean Eigeman: waarom wil je als bestuurder in actie komen voor de bij? 

15:10 uur    
Naturalis neemt u kort mee door haar onderzoek naar de stand van de Wilde bij. Hoe zit het eigenlijk met bijen en bestuivers? Er wordt inhoudelijk ingegaan op het belang van wilde bijen. 

15:40 uur
Over Nederland Zoemt: Wat kunt u als gemeente met deze informatie in uw beleid? Een ambassadeur (wethouder) van Nederland Zoemt vertelt u hoe inspanningen voor wilde bijen vertaald kunnen worden naar beleid.

15:55 uur
Thematische verdieping: biodiversiteit in de stad / technische aspecten (contracten, bestek, aanbesteding). Hoe maak je dat waar? Een praktische uitwerking van bijvriendelijk beheer.

17:00 uur
Borrel

Aanmelden

Woensdag    10 oktober, Zwolle
Woensdag    14 november, Arnhem
Donderdag   29 november, Breda
Dinsdag          4 december, Groningen

De Zoemsessies zijn gratis voor medewerkers van gemeenten, van duurzaamheids- en NME-centra en regionale bijennetwerken. Stuur deze uitnodiging gerust door. 

 Ja, ik meld me aan